ORV-zorgplicht gaat bij faillissement tussenpersoon niet over naar gevolmachtigde

ORV-zorgplicht gaat bij faillissement tussenpersoon niet over naar gevolmachtigde

Florius hoefde - als gevolmachtigde voor verzekeraar Reaal - een klant niet te wijzen op premiedalingen bij overlijdensrisicoverzekeringen. Een man eiste bij Kifid 18.000 euro schadevergoeding omdat hij vindt dat hij te veel risicopremie betaalt.

De Florius-klant in deze Kifid-procedure sluit via zijn tussenpersoon in 2007 een hypotheek en een spaarverzekering met overlijdensrisicodekking. Die spaarverzekering wordt afgesloten bij Reaal. Florius treedt daarbij op als gevolmachtigde.

Maandpremie 65 euro te hoog

Zeven jaar later vindt de man dat zijn premie voor de spaarverzekering wel erg hoog is. Hij betaalt ruim 85 euro per maand aan overlijdensrisico premie voor een verzekerd bedrag van 88.000 euro. Hij maakt een vergelijking en komt tot de ontdekking dat hij 65 euro per maand goedkoper uit zou kunnen zijn. Dat levert 18.000 euro premieverschil op over de resterende looptijd van 23 jaar.

Zijn beklag doen bij zijn tussenpersoon kan niet meer, want die is inmiddels failliet gegaan. Daarom wendt hij zich tot Florius. Hij vindt dat zijn geldverstrekker hem had moeten informeren dat een lagere premie inmiddels mogelijk is. Ook vindt hij dat Florius had over kunnen gaan tot een premieverlaging.

Florius kon premie niet aanpassen

De Geschillencommissie van Kifid gaat daarin niet mee. Florius heeft twee hoedanigheden in deze zaak: geldverstrekker, maar ook gevolmachtigde van verzekeraar Reaal. Die laatste rol is van belang. Florius communiceert en incasseert premie namens Reaal.

Volgens de Geschillencommissie kon Florius in die rol niet de premie bijstellen. In de voorwaarden staat dat een risicopremie alleen kan worden aangepast als het rookgedrag is veranderd of er een extra aflossing is gedaan op de hypotheek. Hiervan is geen sprake.

Op gevolmachtigde rust niet de zorgplicht van tussenpersoon

Vervolgens is het de vraag of de zorgplicht die op tussenpersonen rust om hun klanten te wijzen op premiedalingen ook kan overgaan naar de gevolmachtigde van een verzekeraar. Florius is gevolmachtigde van verzekeraar Reaal en dus geen assurantietussenpersoon, aldus Kifid. “Anders dan bij een assurantietussenpersoon rust op een gevolmachtigde (van verzekeraar) geen zorgplicht zoals genoemd in artikel 7:401 van het Burgerlijk Wetboek. Florius heeft in die hoedanigheid niet de verplichting om [..] consument tussentijds te informeren over de ontwikkelingen met betrekking tot de hoogte van de overlijdensrisicoverzekering”, aldus de uitspraak.

In een bindend besluit wijst de Geschillencommissie de vordering af. Florius hoeft de gevorderde schade dus niet te vergoeden.

Duiding bij uitspraken in de AMkifid-uitsprakenbank

In de AMkifid-uitsprakenbank voorzien advocaten van drie kantoren de Kifid-uitspraken die op am:web zijn gepubliceerd van een juridische toelichting. Dat kan een duiding zijn van het vonnis, of een praktijkles die eruit getrokken kan worden. De database wordt wekelijks aangevuld met nieuwe uitspraken plus duidingen. Ga naar https://kifiduitspraken.amweb.nl/.

Kennissessie Kifid Cases op 31 maart in Den Haag

Op dinsdagmiddag 31 maart staan diverse praktijkcases centraal op de kennissessie Kifid Cases van AMacademy. Bij Kifid in Den Haag praten verzekeringsadvocaten financieel dienstverleners aan de hand van recente Kifid-uitspraken bij over de nieuwste inzichten op het terrein van advies, zorgplicht en kleine lettertjes. Aanmelden kan op amweb.nl

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.