Tijdens het vrijwilligerswerk van een Interpolis-verzekerde ontstaat schade aan een avondmaalsbeker. De man is een kerstboom aan het optuigen en stoot daarbij tegen de kelk waaruit tijdens het avondmaal de wijn wordt gedronken. Die valt op de grond met een flinke deuk tot gevolg. Volgens een juwelier bedraagt de schade 1.000 euro als de beker hersteld kan worden. Lukt dat niet, dan kost een nieuwe 3.500 euro.
Interpolis weigert dekking
De man claimt die schade op zijn aansprakelijkheidsverzekering bij Interpolis. Die weigert de schade te vergoeden. Volgens de verzekeraar staat in de voorwaarden dat er geen dekking voor aansprakelijkheid is als de werkgever eist dat een werknemer de schade vergoedt. De man vindt dat dat niet opgaat, omdat hij vrijwilliger is. Interpolis stelt echter dat dit ook in dit geval geldt, omdat de verzekerde werkzaamheden uitvoerde voor de kerk.
Daarnaast zegt de verzekeraar dat de gedraging van de man niet onrechtmatig was. Alleen gedragingen die kwalificeren als onrechtmatige daad komen in aanmerking voor vergoeding. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als de man niet de zorg had betracht die een gemiddeld oplettend, voorzichtig en bekwaam vrijwilliger in vergelijkbare omstandigheden zou hebben betracht. Het omstoten van de kelk was volgens Interpolis een ongelukje, een ongelukkige samenloop van omstandigheden.
Geen onrechtmatige gedraging
Dat vindt ook de Geschillencommissie van Kifid. Bij het optuigen van de kerstboom heeft de man geen regels overtreden of zich op plekken begeven waar hij niet mocht komen. Evenmin is gebleken dat hij gewaarschuwd was dat de avondmaalsbeker achter hem stond en hij extra voorzichtig moest zijn. Hij is enkel vergeten bij het optuigen van de boom om zich heen te kijken of er iets in de weg stond.
De man stootte de kelk per ongeluk om en dat is geen onrechtmatige gedraging, aldus Kifid. De Geschillencommissie vindt het daarbij van belang dat de verzekerde bezig was met werkzaamheden als vrijwilliger. “Nu de schade niet onder de verzekering is gedekt, hoeft de commissie niet in te gaan op het beroep van verzekeraar op de dekkingsuitsluiting”, besluit de commissie in een bindende uitspraak. De kerk (of de man) zal het herstel van de avondmaalsbeker zelf moeten bekostigen.