Marry de Gaay Fortman: "Vrouwelijk leiderschap past in deze tijd van transformatie"

Marry de Gaay Fortman: "Vrouwelijk leiderschap past in deze tijd van transformatie"

Maak kenbaar wat je wil en maak zichtbaar wat je doet. Dat is het advies van topadvocate Marry de Gaay Fortman aan vrouwen die naar de top willen. De oud-voorzitter van Topvrouwen.nl is blij dat steeds meer vrouwen topposities bezetten, maar vindt het nog lang niet snel genoeg gaan. De Gaay Fortman spreekt op AMvrouwen op 5 maart.

Marry de Gaay Fortman (foto) is advocaat-partner bij Houthoff en commissaris bij DNB en KLM. Van 2016 tot en met 2019 was ze voorzitter van Topvrouwen.nl, dat met behulp van een database van talentvolle en ambitieuze vrouwen de doorstroming van vrouwen naar topposities een impuls wil geven.

 In december 2019, vlak voor uw vertrek bij Topvrouwen.nl, stemde de Tweede Kamer voor een verplicht vrouwenquotum voor de raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven. Een mooi moment om afscheid te nemen?
“Het voelde hierdoor wel wat meer als een echte afsluiting voor me, ja. Het besluit had ik al genomen, want ik hou er niet van om te lang op één plek te blijven. Ik ben overigens blij met het vrouwenquotum, ook al geldt het maar voor de 88 beursgenoteerde bedrijven waar 30 procent van de raad van commissarissen vrouw moet zijn. Ik denk dat het een enorm effect zal hebben op de 5000 bedrijven die vallen onder de wet bestuur en toezicht. Er gaat een voorbeeldwerking van uit. Ook het SER-advies over diversiteit in de top, dat eveneens in december door de Kamer werd aangenomen, is belangrijk voor meer vrouwelijk leiderschap. Bedrijven worden verplicht om ambitieuze doelstellingen over diversiteit vast te leggen.”

Want het gaat nog lang niet snel genoeg?
“Nee. Je ziet wel een toename op het gebied van het aantal commissariaatfuncties, maar op executive niveau moet het echt sneller. Al zie ik daar sinds ongeveer een jaar wel een kanteling. Dat is voor een deel te verklaren door de toenemende aandacht voor het onderwerp in de media. Daarnaast zie je dat bedrijven het steeds meer betrekken bij hun strategische agenda. En ook de corporate governance code helpt mee. Deze factoren zullen gezamenlijk zorgen voor een olievlekeffect, verwacht ik.”

Waarom is vrouwelijk leiderschap juist nú belangrijk?
“Omdat er een ander soort leiderschap nodig is. En ‘Women will change the nature of power, rather than power changing the nature of women’, zoals de Amerikaanse advocate en activiste Bella Abzug ooit zei. Dat is juist nodig in deze tijd van transformatie. Digitalisering en klimaatverandering gaan voor grote veranderingen zorgen. Met de focus op winstgevendheid gaan we de wereld niet redden. Typerend voor vrouwelijk leiderschap is dat wordt gekeken naar de langere termijn en het totaalbeeld. Kijk naar belangrijke politieke leiders in Nieuw-Zeeland (Jacinda Ardern), Schotland (Nicola Sturgeon) en IJsland (Katrin Jakobsdottir). Zij vinden levenskwaliteit van mensen minstens zo belangrijk als economische groei en dat het Bruto Binnenlands Product niet de enige maatstaf mag zijn. De drie pleiten voor een global wellbeing economy.

Wat moeten bedrijven doen voor een goede vrouwelijke doorstroom?
“Leg de quota ook op aan de subtop en de middle managementlaag. Zo creëer je een kweekvijver. En trek ook vrouwen uit andere sectoren aan als het lastig is in je eigen sector.”

In uw boek ‘Verdrink geen dooie eend’ deelt u uw belangrijkste lessen in uw carrière in een mannenwereld. Wat is de belangrijkste les?
“Mijn voornaamste tip aan vrouwen is: steek geen negatieve energie in situaties die je niet kan beïnvloeden. Dat noem ik de dooie eenden. En maak kenbaar wat je wil en maak zichtbaar wat je doet. Vrouwen hebben een soort bescheidenheid die bij hen lijkt ingebakken. Laat op subtiele wijze zien wat je in je mars hebt. In evaluatiegesprekken bijvoorbeeld. Laat mij dat leuke werk maar doen!”

Netwerkevent AMvrouwen 5 maart bij DAS Amsterdam
Zorg dat je erbij bent!

AMvrouwen is dé ontmoetingsplek voor vrouwelijke managers in de financiële dienstverlening én voor vrouwen die een toppositie nastreven.

Sprekers zijn dit jaar zijn onder anderen Lidwien Suur (Achmea), Hanneke Jukema (DAS), Tanja van der Lippe (Universiteit Utrecht) en Marry de Gaay Fortman (Houthoff Advocaten).

Vrouwen naar de top
Tanja is als hoogleraar Sociologie verbonden aan de Universiteit Utrecht. Zij heeft uitgebreid gepubliceerd over arbeid en zorg van mannen en vrouwen, tijd en tijdsdruk in een vergelijkend perspectief en arbeidsmarktongelijkheden tussen mannen en vrouwen. Marry is als topadvocate verbonden aan Houthoff en was voorheen voorzitter van Topvrouwen.nl, een stichting die ijvert voor een snellere doorstroom van vrouwen naar de top van het bedrijfsleven. Lidwien is lid van de Raad van Bestuur van Achmea.

Informatie en tickets
Mis dit event niet, de inschrijvingen stromen op dit moment binnen en de ruimte is beperkt! Meer informatie en tickets: Ga naar Vrouwen.amweb.nl

WIFS publiceert de Top 50 Women in Sustainable Finance 2024

WIFS publiceert de Top 50 Women in Sustainable Finance 2024

WIFS heeft de Top 50 Women in Sustainable Finance 2024 bekendgemaakt. Op de lijst staan vrouwelijke leiders in Nederland die zich hardmaken voor duurzaamheid in de financiële sector. Om in aanmerking te komen voor een nominatie moeten zij aantoonbare zichtbaarheid en impact op dit onderwerp hebben.

Korteweg en Frishert nieuwe bestuursvoorzitter en vicevoorzitter WIFS

Korteweg en Frishert nieuwe bestuursvoorzitter en vicevoorzitter WIFS

Chantal Korteweg (ABN Amro) en Indra Frishert (Dazure) zijn benoemd tot de nieuwe bestuursvoorzitter en vicevoorzitter van WIFS Nederland.

Jason Jie ‘(links) en directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars, die het rapport van WIFS/Deloitte in ontvangst mocht nemen.

Onderzoek WIFS/Deloitte: meer vrouwen in bestuurskamers financiële sector

Steeds meer bestuurders in de financiële sector is vrouw. In een jaar tijd is hun aantal met 7 procent gestegen, blijkt uit een vandaag bij Athora in Amsterdam gepresenteerde Accelerate 50/50 rapport. De verzekeringssector loopt voorop; voor andere subsectoren geldt dat ze nog een flinke hobbel moeten nemen.

Lancering SER Dataverkenner. Foto: Dirk Hol

'Helft van de financiële bedrijven heeft nog geen enkele vrouw in de top'

De Sociaal-Economische Raad heeft onlangs de SER Dataverkenner gelanceerd. Nederlandse bedrijven bieden hierin inzicht in de man-vrouwverhouding, streefcijfers en plannen voor meer genderdiversiteit in de (sub)top. Inmiddels hebben ongeveer 2.700 bedrijven gerapporteerd. De financiële dienstverlening springt er gunstig uit. Toch heeft bijna de helft van de financiële bedrijven nog geen enkele vrouw in de top.