AMvrouwen: 'Vrouwen zijn geen betere of slechtere leiders dan mannen'

AMvrouwen: 'Vrouwen zijn geen betere of slechtere leiders dan mannen'

Tanja van der Lippe is wetenschapper aan de universiteit van Utrecht en schreef afgelopen jaar een pittig opiniestuk voor de Volkskrant. Ze spreekt op 5 maart op het AMvrouwen event bij DAS. Als bedrijven zeggen dat ze geen goede vrouwen kunnen vinden, dan zoeken ze niet goed genoeg, zegt Van der Lippe.

Prof. dr. ir. Tanja van der Lippe (foto) citeert Mark Rutte die over het aantal vrouwen in het kabinet zei: 'Ik had graag meer vrouwen willen hebben. Maar uiteindelijk geldt: we gaan voor de beste mensen. Het is wat het is'.

Van der Lippe vindt dat een problematische stellingname, en illustratief voor de situatie aan de top van de arbeidsmarkt.

Ze zegt:

"Het suggereert dat vrouwen in topfuncties, wanneer zij in de meerderheid zouden zijn, minder goed presteren dan enkel mannelijke of gelijk verdeelde raden van bestuur. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor deze stelling, al is het maar omdat er niet voldoende cases van in meerderheid vrouwelijke bestuursraden zijn om deze stelling te kunnen onderzoeken. Deze suggesties van mannen (en vrouwen) aan de top houden bestaande stereotiepe ideeën over vrouwelijke leiders echter wel in stand.

Ze bestaan echt nog steeds, de vacatureprofielen waarin wordt gerept van de 'centrale man in de organisatie' of de 'man met een missie'. ”

Het geeft aan dat mannen de norm zijn, en blijven, wanneer het gaat om het ideaaltype van een bestuurder én wanneer het gaat over wie de beslissingsmacht heeft over de samenstelling van een raad van bestuur. Het zijn mannen die, in elk geval naar buiten toe, deze besluiten nemen.

Het vermindert de bereidheid van vrouwen om te solliciteren naar topfuncties. Ze bestaan echt nog steeds, de vacatureprofielen waarin wordt gerept van de 'centrale man in de organisatie' of de 'man met een missie'. Onderzoek laat zien dat vrouwen minder geneigd zijn te reageren op functies waarin expliciet of impliciet naar mannelijke kwaliteiten wordt verwezen.

Wat zegt het wetenschappelijk onderzoek dan wel? Vrouwen zijn geen slechtere (of betere) leiders. Er bestaan mogelijk enkele kleine verschillen in de gemiddelde leiderschapsstijl van mannen en vrouwen, maar die leiden niet tot betere of slechtere resultaten.

Vrouwen in topfuncties hebben gemiddeld meer tegenwerking ervaren en meer privé opofferingen gedaan (ze zijn vaker single en kinderloos) dan hun mannelijke evenknieën. Vrouwen zijn even ambitieus als mannen, en er zijn voor alle topfuncties voldoende vrouwelijke kandidaten beschikbaar. Jonge vrouwen zijn inmiddels hoger opgeleid dan jonge mannen.

Kortom, er is geen wetenschappelijk gefundeerde reden om aan mannen de voorkeur te geven boven vrouwen wanneer het gaat om topfuncties, maar er is wel reden om vrouwen te steunen in het bereiken van die functies".

Netwerkevent AMvrouwen 5 maart bij DAS Amsterdam
Zorg dat je erbij bent!

AMvrouwen is dé ontmoetingsplek voor vrouwelijke managers in de financiële dienstverlening én voor vrouwen die een toppositie nastreven.

Sprekers zijn dit jaar zijn onder anderen Hanneke Jukema (DAS), Tanja van der Lippe en Marry de Gaay Fortman.

Vrouwen naar de top
Tanja is als hoogleraar Sociologie verbonden aan Universiteit Utrecht. Zij heeft uitgebreid gepubliceerd over arbeid en zorg van mannen en vrouwen, tijd en tijdsdruk in een vergelijkend perspectief en arbeidsmarktongelijkheden tussen mannen en vrouwen. Marry is als topadvocate verbonden aan Houthoff en was voorheen voorzitter van Topvrouwen.nl, een stichting die ijvert voor een snellere doorstroom van vrouwen naar de top van het bedrijfsleven.

Informatie en tickets
Mis dit event niet, de inschrijvingen stromen op dit moment binnen! Meer informatie en tickets: Vrouwen.amweb.nl

Redactie

Redactie

Zo helpt de Vereende klanten weer naar een reguliere verzekeraar

Zo helpt de Vereende klanten weer naar een reguliere verzekeraar

De Vereende biedt een vangnet voor situaties waarin het niet mogelijk is om bij een reguliere verzekeraar terecht te kunnen. "Wij vervullen een belangrijke maatschappelijke rol door onverzekerbaarheid tegen te gaan", zegt Martin de Ruijter, senior acceptant bij de Vereende. In dit artikel belicht hij de vangnetfunctie van de organisatie en de ambitie om verzekerden uiteindelijk weer een plek te bieden bij een reguliere verzekeraar.

'Wij willen de meest datagedreven tussenpersoon van Nederland worden'

'Wij willen de meest datagedreven tussenpersoon van Nederland worden'

Op 29-jarige leeftijd is Rowin du Gardijn directeur en mede-eigenaar van du Gardijn Verzekeringen. Daarmee hoort hij zonder twijfel tot de jongste directeuren van Nederland. Wat mogelijk nog bijzonderder is, is dat hij leiding geeft aan een team van werknemers met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar. "Dankzij ons jonge team zijn wij in staat om continu te innoveren en te vernieuwen."

Klaverblad: succesvol verzekeren van grote agrarische bedrijven

Klaverblad: succesvol verzekeren van grote agrarische bedrijven

Het verzekeren van een groot agrarisch bedrijf vraagt om een aanpak die soepel en efficiënt verloopt. Dit is een vak apart, waarbij maatwerk en specialisme essentieel zijn. Klaverblad werkt nauw samen met verzekeringsadviseurs om alles op rolletjes te laten lopen. In dit artikel lees je hoe zij, aan de hand van een recente case, inspelen op de behoeften van agrarische ondernemers en adviseurs ondersteunen om hun klanten optimaal te bedienen.

ASR rondt verkoop Knab (inclusief hypotheekportefeuille) af

ASR rondt verkoop Knab (inclusief hypotheekportefeuille) af

ASR Nederland en de Oostenrijkse BAWAG Group voldoen aan alle voorwaarden die gesteld zijn aan de transactie voor de verkoop van Knab aan BAWAG. De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank gaven een verklaring van geen bezwaar af en de Centrale ondernemingsraad van ASR bracht een positief advies uit. De verkoop is daarmee afgerond. ASR wendt van de verkoopopbrengst een bedrag van 100 miljoen euro aan voor de inkoop van eigen aandelen.