Dat lijkt mooi, zeker omdat zowel de schade- als de levensector winst maakt. Maar de toename in inkomsten is vooral een kwestie van jaarlijks de zorgpremies opschroeven: rekenen we de zorgverzekeraars niet mee, dan krimpt de markt met een half miljard. Er is dus reden tot zorg. De levensverzekeraars verleggen de bakens en zetten vooral in op pensioenen. Toch levert dat nog geen substantiële toename van de inkomsten op, terwijl de bodem van de individuele markt nog niet lijkt bereikt.
Meer inkomsten uit schadeverzekeringen
Uit schadeverzekeringen zijn in 2018 wel meer inkomsten geboekt. De autoverzekeraars zijn op aandringen van DNB in beweging gekomen en tillen het premieniveau langzaamaan weer naar kostendekkende hoogte. Maar klimaatverandering met bijbehorende stormschades en technologische ontwikkelingen nopen deze markt ook tot het anders aanvliegen van de klant. Louter risico’s dragen is niet meer genoeg: meer ondersteuning bieden op het gebied van risicomanagement en preventie krijgt een steeds grotere rol in het beleid van de verzekeraars.
In het AM Jaarboek 2019 zijn alle premiegegevens verzameld van de Nederlandse verzekeraars die hun financiële jaarresultaten moeten aanleveren bij toezichthouder DNB. Het boek biedt op brancheniveau inzicht in omzet en resultaten: wie zijn de grootste marktpartijen en wat zijn hun resultaten?
Online bestellen
Het AM Jaarboek is een naslagwerk in boekvorm en bevat de belangrijkste cijfers en feiten van de verzekeringsbranche per deelmarkt. Bestellen kan via de Vakmedianet Webshop. Reserveringen uit de voorverkoop worden ook deze week verzonden.
Uitvaart, hypotheken en pensioenfondsen
In het jaarboek staan daarnaast overzichten van de uitvaartverzekerings- en hypotheekbranche, evenals de top 100 van intermediairbedrijven. Met ingang van 2017 is ook een lijst opgenomen van de 100 grootste pensioenfondsen van Nederland.