Europese bedrijven vrezen cyberaanvallen (WEF)

Europese bedrijven vrezen cyberaanvallen (WEF)

Bedrijven in Europa en Noord-Amerika zien cyberrisico's als grootste bedreiging. Dat stelt het World Economic Forum (WEF) in het Regional Risks for Doing Business Report.

Op nummer 1 in Europa staan cyberaanvallen, gevolgd door het risico op een ‘vermogenszeepbel’ en het falen van het binnenlands bestuur. De top 10 eindigt met datafraude. In Noord Amerika staan cyberaanvallen en datafraude bovenaan de lijst. Ook in Oost-Azië en de Pacific regeert de angst voor cyberaanvallen.

Regionale verschillen

Het Regional Risks for Doing Business Report is onderdeel van WEF’s jaarlijkse Global Risk Report en onderzoekt regionale verschillen in de risicoperceptie van ruim 12.500 executives.

Wereldwijd staan werkloosheid (of juist onderbezetting) op de eerste plaats van wat bedrijven zien als bedreiging. Dit geldt vooral voor landen die economisch minder ontwikkeld zijn, zoals de landen beneden de Sahara. Bij de economisch meest ontwikkelde landen staan cyberrisico’s met stip bovenaan.

Wannacry

De stijging van de risicoperceptie van cyberaanvallen kreeg een boost door de WannaCry en NotPetya aanvallen die zorgden voor disrupties en financiële verliezen bij bedrijven wereldwijd.

“We zullen terugkijken op 2017 als het jaar dat de wereld de potentiële reikwijdte van onze kwetsbaarheid voor cyberaanvallen serieus begon te nemen”, zegt het rapport.

Brexit

Opvallend voor het WEF was de hoge score van het risico ‘falen van binnenlands bestuur’ in Europa, onder meer in Groot-Brittannië waar bedrijven een flinke knauw kregen door Brexit.

Andere regionale opvallendheden zijn de angst voor het falen van financiële instituten in Italië en voor werkloosheid in Frankrijk. Volgens het WEF is er in Europa nog steeds sprake van een post-crisis-unease: een onbehagen veroorzaakt door de crisis.

Top 10 wereldwijde risico’s:

1: Werkloosheid of onderbezetting

2: falen van nationaal bestuur

3: energieprijsschok

4: fiscale crises

5: cyberaanvallen

6: sociale instabiliteit

7: falen van financiële mechanismen of -instituten

8: falen van kritische infrastructuur

9: falen van regionaal en wereldwijd toezicht

10: terroristische aanvallen

Top 10 Europese risico’s:

1: cyberaanvallen

2: vermogenszeepbel

3: falen van nationaal bestuur

4: falen van financiële mechanismen of –instituties

5: Werkloosheid of onderbezetting

6: financiële crises

7: falen van stadsplanning

8: conflicten tussen staten

9: grootschalige onvrijwillige migratie

10: datafraude of -diefstal

Lees het gehele artikel en onderzoek op Commercial Risk Online. Om te kunnen inloggen is een (gratis) inlog of registratie vereist.

Dit is een partnerbijdrage van Chubb. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van Chubb.

Zijn cyberverzekeringen deeloplossingen? Is een pool de oplossing?

Zijn cyberverzekeringen deeloplossingen? Is een pool de oplossing?

Carola Wijkamp-Hermsen, directievoorzitter bij de Vereende, pleitte onlangs in Assurantie Magazine voor een pool voor cybersecurity. Ook omdat cyberoplossingen per verzekeraar nog niet helemaal uit de verf zouden komen. Is dat een goed idee? We vragen het de cyberspecialisten van broker Marsh en nicheverzekeraar Hienfeld.

Zomercarnaval ging dankzij de Vereende toch door

Zomercarnaval ging dankzij de Vereende toch door

Het Zomercarnaval van Rotterdam brengt elk jaar honderdduizenden mensen op de been. Het feest is inmiddels door Unesco erkend als immaterieel erfgoed. Dit soort grote evenementen zijn echter steeds moeilijker verzekerbaar. Voor de editie 2024 van 'de grootste Caribbean streetparty van Nederland' heeft de Vereende haar vangnetrol ingezet.

Schade bij fatbike-ongeval? Zóveel kan het je kosten

Schade bij fatbike-ongeval? Zóveel kan het je kosten

In de media is de laatste tijd veel aandacht voor ongevallen met (opgevoerde) fatbikes, vaak veroorzaakt door jonge bestuurders, wat helaas tot veel leed leidt. Naast lichamelijk letsel kunnen deze ongevallen ook grote financiële gevolgen hebben voor de veroorzakers, zeker wanneer er geen aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is afgesloten. Om een beeld te geven van de mogelijke kosten van een ongeval met een fatbike of andere elektrische fiets, bespreken we hieronder vier fictieve casussen.

Porsche botst op lantaarnpaal: verzekering wijst schadeclaim af

Porsche botst op lantaarnpaal: verzekering wijst schadeclaim af

In de nacht van 21 op 22 oktober 2021 gebeurde er een opmerkelijk incident. Meneer X had een eenzijdig ongeval met zijn auto, een Porsche, toen hij de oprit van de snelweg opreed. Zijn auto botste tegen een lantaarnpaal, die vervolgens onder de auto terechtkwam. Met de hulp van twee vrachtwagenchauffeurs werd de lantaarnpaal onder de auto vandaan gehaald en langs de kant van de weg gelegd. Daarna reed meneer X in de verkeerde richting terug en parkeerde zijn auto bij het restaurant waar hij eerder die avond was geweest.