Kifid: Treinreiziger moet extra voorzichtig zijn met cameratas

Kifid: Treinreiziger moet extra voorzichtig zijn met cameratas

Univé hoeft de ruim € 4.750 gevorderde schade van een gestolen cameratas met reisdocumenten niet te vergoeden. De eigenaar had de tas tijdens een treinreis in het bagagerek boven haar hoofd gelegd. Volgens Kifid had ze die bij haar voeten moeten houden. Omdat er waardevolle spullen in zaten, mag een hogere mate van voorzichtigheid worden verwacht, oordeelde de Geschillencommissie.

De klager in deze Kifid-zaak reist met haar partner bepakt en bezakt in een NS-trein. Ze hadden twee trolleys, twee tassen en een handtas bij zich. De zware cameratas, met afmetingen 32 x 30,5 en 40,5 cm, plaatsen ze in het bagagerek boven hun hoofd. Behalve fotoapparatuur zitten er reisdocumenten in de tas. Op een gegeven moment ontdekken ze dat die tas is verdwenen. Bij Univé claimen ze ruim  € 4.750 op hun doorlopende reisverzekering.

Extra bescherming

Univé weigert vergoeding. Volgens de verzekeraar is de consument niet voorzichtig genoeg geweest. Volgens de reiziger geeft de NS specifiek aan dat bagage in de daarvoor bestemde bagagerekken moet worden geplaats, om anderen er niet mee tot last te zijn. Er was bovendien onvoldoende ruimte om alle bagage op schoot te nemen en er was onvoldoende ruimte bij haar voeten. De cameratas op schoot nemen, noemt ze “enorm oncomfortabel”.

Nonsens, vindt Univé. Volgens de NS mogen best tassen bij de stoel worden geplaatst, zolang dat andere reizigers maar niet hindert. “Gelet op de afmetingen van de tas had Consument de tas bij haar kunnen houden, op haar schoot kunnen nemen, naast haar stoel of tussen haar voeten kunnen plaatsen. De reisdocumenten hadden bewaard kunnen worden in een handtas. Verder gaat het om een speciaal soort rugzak waarvan de inhoud (extra) bescherming behoeft. De tas was een voorwerp waarvan op voorhand duidelijk is, dat zich daarin kostbare spullen bevinden”, betoogt de verzekeraar.

Hogere mate van voorzichtigheid

De Geschillencommissie geeft Univé daarin gelijk. De vrouw had ervoor kunnen kiezen de tas bij zich houden. Dat er onvoldoende ruimte voor was, heeft ze niet aangetoond. “Het voorgaande klemt eens te meer nu zich in de bagage van Consument kostbare zaken bevonden waardoor van Consument een hogere mate van voorzichtigheid mocht worden verlangd”, aldus Kifid. Dat wijst de vordering af, omdat de reisverzekering geen dekking biedt voor schade ontstaan door onvoorzichtigheid.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.