Agressieve zoon maakt autoverzekering vader 'mission impossible'

Agressieve zoon maakt autoverzekering vader 'mission impossible'

'Het zal je kind maar wezen'. Deze klassieker gaat zeker op voor een auto-eigenaar voor wie het zeer lastig is geworden om zijn nieuwe auto verzekerd te krijgen. De reden? Zoonlief rijdt drie keer schade met zijn vorige auto en bedreigt daarnaast SAA. Ook bij Kifid haalt vader bakzeil.

Nadat de zoon van de auto-eigenaar drie keer schade heeft gereden, besluit de adviseur de schade te vergoeden en het aantal schadevrije jaren te verminderen. Nu meneer een nieuwe auto wil laten verzekeren, geeft SAA aan geen nieuwe verzekering met hem te willen sluiten. Vader klaagt vervolgens bij Kifid dat de tussenpersoon geen nieuwe autoverzekering met hem wil sluiten en daarbij misbruik maakt van de toekomende contracteer- en beleidsvrijheid. Hij vindt ook dat SAA ten onrechte zijn aantal schadevrije jaren heeft verminderd.

Ernstige bedreiging

Na drie schades in 2019 met een kostenpost van ruim 21.000 euro, paste SAA de schadevrije jaren aan van +8 naar -2. Begin 2020 verkocht de verzekeringnemer de auto en werd de verzekering beëindigd. Een paar maanden later besloot SAA alle lopende verzekeringen van de consument per de vervaldatum van 27 april 2020 te beëindigen, nadat de zoon een medewerker van de intermediair ernstig bedreigd had. In mei van dat jaar kwam pa vervolgens toch weer bij SAA aankloppen, omdat hij nergens anders een autoverzekering kon afsluiten. SAA wilde dit niet, vanwege het schadeverleden van de consument.

Na drie schades in 2019 met een kostenpost van ruim 21.000 euro, paste SAA de schadevrije jaren aan van +8 naar -2”

Vader klaagt bij Kifid dat de schadevrije jaren zijn aangepast, omdat niet hij maar zijn zoon de schades heeft veroorzaakt. Hij heeft zijn zoon ook nooit toestemming gegeven om in de auto te rijden en hij wist hier naar eigen zeggen ook niets vanaf. Daarnaast heeft niet hij, maar de zoon van de consument bedreigingen aan de medewerker geuit. Vader keurt dit gedrag af, maar hij had dit volgens hem niet kunnen voorkomen, omdat zijn zoon al lange tijd niet meer bij hem woont. De consequenties van de bedreigingen mogen daarom niet voor rekening en risico van  hem komen, vindt hij.

De commissie deelt de bezwaren van de auto-eigenaar helaas voor hem niet. De zoon heeft als bestuurder de schade veroorzaakt, zodat hij volgens de juridische voorwaarden verzekerd(e) was. Daarom heeft SAA de door hem veroorzaakte schade ook onder de verzekering vergoed. Het gedrag van alle verzekerden mag ook worden meegewogen in het bepalen van de schadevrije jaren. De tussenpersoon mocht de door de zoon gereden schades dan ook mee laten wegen bij zijn beoordeling om wel of geen autoverzekering met de consument te afsluiten. Toch is het niet allemaal negatief voor vader: in het Roy-data-register is de registratie zo aangepast dat het zichtbaar is dat de zoon de bestuurder was en niet de vader. Of hij hierdoor makkelijker aan een nieuwe verzekeraar komt, blijft echter giswerk.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.