Een klant met een Alles-in-één polis krijgt van Interpolis niet de mogelijkheid om zijn verzekering online te beheren. Hij heeft geen bankrekening bij de Rabobank, die wel als tussenpersoon is opgetreden bij het sluiten van de polis. Dat vindt de man niet terecht: er is in zijn ogen sprake van koppelverkoop. Hij dient een klacht in bij Kifid.
Contractsvrijheid
De geschillencommissie is het niet met de man eens: "Het uitgangspunt van de verzekeringsovereenkomst die tussen de consument en Interpolis tot stand is gekomen, is contractsvrijheid. Dit houdt onder andere in dat Interpolis zelf mag bepalen op welke manier hij een product, zoals de Alles-in-één polis, aanbiedt. Tussenkomst van een tussenpersoon, in dit geval de Rabobank, is dus toegestaan." Daarbij zorgt de bank voor het afsluiten en muteren van de verzekering; de klant kan wel via de online omgeving van Interpolis schade melden en zijn verzekeringsgegevens inzien. "Er bestaat voor de geschillencommissie geen aanleiding om aan te nemen dat sprake is van koppelverkoop, dan wel misbruik van bevoegdheden aan de kant van Interpolis."
Er moet sprake zijn van een gebondenheid tussen de producten”
Onhandig, maar toegestaan
Dat verwijt valt ook de bank niet te maken, oordeelt Kifid. "Rabobank mag zelf bepalen op welke manier hij zijn dienstverlening als
tussenpersoon vorm geeft. In beginsel mag Rabobank een onderscheid maken tussen rekeninghouders en niet-rekeninghouders." Van koppelverkoop is sprake als een product alleen aangeschaft kan worden als een ander product ook aangeschaft wordt, maar dat is hier niet van toepassing. "Er moet sprake zijn van een gebondenheid tussen de producten. Dat is niet het geval. De consument kan namelijk wel gebruik maken van de dienstverlening van Rabobank als tussenpersoon, om zijn Alles-in-één polis te beheren. Dat dit niet online/digitaal kan is onhandig, maar maakt niet dat sprake is van koppelverkoop. Evenmin is sprake van misbruik van bevoegdheden aan de kant van Rabobank."