Tussen januari 1979 en april 1981 bouwde de consument pensioenaanspraken op bij Aegons rechtsvoorganger Ennia. Daarna werd met hem en zijn collega’s afgesproken dat hij extra aanspraken zou krijgen bij ICU Pensioenfonds (inmiddels Wolters Kluwer Pensioenfonds), in ruil voor het recht op de aanspraken uit de Ennia-polis. De consument ging destijds akkoord met dat voorstel.
Fout Aegon
Maar in 2011 maakt Aegon een fout en worden de pensioengegevens van de klant in het pensioenregister gepubliceerd. De verzekeraar stuurt een jaar later een brief met excuses, omdat de indruk werd gewekt dat dit pensioen aan hem uitbetaald zo worden terwijl Aegon dat bedrag aan het Wolters Kluwer-fonds diende over te maken.
Mocht consument vertrouwen op uitkering?
Volgens de klant heeft Aegon echter jarenlang het vertrouwen gegeven dat dit pensioenkapitaal aan hem toekwam. Kifid is het met de man eens dat de communicatie geen schoonheidsprijs verdient, maar oordeelt dat de consument wel degelijk had moeten weten dat hij geen recht had op het geld. Niet alleen vanwege de excuusbrief van Aegon waarin de fout werd erkend, maar ook uit het feit dat hij in de jaren 80 bewust afstand heeft gedaan van het pensioen.
Handtekening gezet
De verzekeraar kon het document overleggen met de handtekening van de consument, waarmee hij akkoord ging met het wijzigen van de begunstigde van de Ennia-polis. De klacht is afgewezen. De uitspraak is bindend.