Kifid: 'Adviseur ABN Amro niet verantwoordelijk voor verzekeringsportefeuille klant'

Kifid: 'Adviseur ABN Amro niet verantwoordelijk voor verzekeringsportefeuille klant'

De zorgplicht van ABN Amro in haar rol als financieel adviseur strekt zich niet uit tot de verzekeringsportefeuille van de klant. Ook niet indien de bank bij haar advisering

heeft getracht de klant zijn inboedel- en opstalverzekering bij ABN Amro Verzekeringen te doen onderbrengen. Dat zegt de Geschillencommissie van Kifid in een niet-bindend advies.

Het gaat in de zaak om een klant die via zijn bank ABN Amro een nieuwe inboedel- en opstalverzekering wil sluiten bij ABN Amro Verzekeringen. Zijn verzekeringen lopen op dat moment bij Allianz, via tussenpersoon Oolders Assurantie Adviseurs in Haarlem. Er worden door ABN Amro opzegkaartjes verstuurd. De consument besluit echter de overstap terug te draaien waarop de ABN-adviseur de polissen weer opheft. Daarna spreken bank en klant niet meer over de verzekeringen.

Wat moet ik nu nog doen?
De tussenpersoon bevestigt de ontvangst van het opzegkaartje van de inboedelverzekering en stuurt ook het royementsaanhangsel. Later heeft de tussenpersoon nog een bespreking bij de klant thuis. Hij wijst er op dat er geen inboedelverzekering via zijn kantoor loopt en doet de klant een nieuw voorstel. De klant heeft niet meteen tijd om daar naar te kijken en mailt na een week: 'wat moet ik nu nog doen?' De tussenpersoon zegt dat de klant naar het voorstel moet kijken.

Twee vorderingen
In 2015 breekt er brand uit. De klant is onverzekerd (schade 40.000 euro) en stapt naar Kifid. Hij presenteert zowel een vordering tegen de bank als tegen de tussenpersoon. Hij vindt dat de bank na het terugdraaien van de nieuwe polissen ook de eerdere opzegging ongedaan had moeten maken. Ook had de bank hem moeten wijzen op het risico van een dekkingshiaat. Voorts vindt hij dat zijn tussenpersoon zijn mail met 'Wat moet ik nu nog doen?' als een aanvaarding van het voorstel had moeten aanmerken. Bovendien had de tussenpersoon actief moeten informeren naar de status van de inboedelverzekering.

Bank was alleen financieel adviseur
Maar hij valt tussen wal en schip. De Commissie vindt niet dat op de bank een zorgplicht rust die zo ver strekt, dat zij er voor had dienen te waken dat de klant niet onverzekerd achterbleef. "De zorgplicht van de bank in haar rol als financieel adviseur strekt zich niet uit tot de verzekeringsportefeuille van Consument, ook niet indien de bank bij haar advisering heeft getracht Consument zijn inboedel- en opstalverzekering bij ABN AMRO Verzekeringen te doen onderbrengen." De bank mocht er volgens Kifid vanuit gaan dat de klant zélf contact met zijn tussenpersoon zou zoeken. "Nu de bank alleen de financieel adviseur van Consument was en niet de verzekeringstussenpersoon, strekt de zorgplicht van de bank zich niet uit tot de verzekeringsportefeuille van Consument. Consument wist dat hij een assurantietussenpersoon had en mocht niet verwachten dat de bank meer zou gaan doen dan het opzeggen van de nieuwe verzekeringen."

Klant creëerde zelf onduidelijke situatie
En ook de tussenpersoon treft geen blaam, vindt de Commissie. "Het lag niet op de weg van de tussenpersoon om na ontvangst van het opzegkaartje van een andere tussenpersoon, Consument actief te benaderen en hem voor de gevolgen van de opzegging van de inboedelverzekering te waarschuwen." Mocht er bij de klant verwarring zijn ontstaan over de nieuwe offerte dan geldt volgens Kifid dat de klant geen polisblad heeft ontvangen of premies heeft afgedragen. "Consument had zich, in de onduidelijke situatie die hij zelf in de hand heeft gewerkt, na verloop van tijd moeten realiseren dat hij niet over een inboedelverzekering beschikte."

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.