Toen de mensen van de koop van de vakantiewoning afzagen, eiste de verkoper een boete van 10 procent van de koopsom. Dat kwam neer op 56.445 euro. Later bleek hij bereid om de boete te verlagen naar 40.000 euro.
Kleine financiële bijdrage
Het leek de betrokken advocaat goed als DAS en de consumenten daar een regeling voor zouden treffen. DAS dacht daar anders over en wees iedere aansprakelijkheid van de hand. De uitvoerder overwoog alleen een kleine financiële bijdrage van zo’n 2600 euro. Uiteindelijk trof het tweetal een regeling met de verkoper en betaalden ze hem ‘slechts’ 25.000 euro. De consumenten vinden dat DAS tekortgeschoten is in de uitvoering van de rechtsbijstand en vinden dat ze daardoor schade hebben geleden. Ze dienen een klacht in bij Kifid om de boete vergoed te krijgen door DAS.
Waarschuwing voor risico's
Een belangrijke gebeurtenis in de zaak blijkt een telefoongesprek dat DAS en de klant hebben gehad. Ze waren het niet eens over wat toen besproken is. DAS beroept zich op een telefoonnotitie en stelt dat de consumenten zijn gewaarschuwd voor de risico’s. De consumenten spreken dit tegen.
De commissie vindt dat DAS na het telefoongesprek een schriftelijk plan van aanpak had moeten sturen aan de klanten met de mogelijkheden, gevolgen en risico’s van de zaak. Zo hadden zij beter een beslissing kunnen maken. Ook had DAS dan kunnen nagaan of het plan van aanpak duidelijk was voor de consumenten.
Volgens Kifid is ook niet gebleken dat de mogelijkheid om de vakantiewoning alsnog af te nemen, ter voorkoming van de boete, is besproken. Dat een van de consumenten hoger opgeleid is, maakt niet dat hij dit had moeten weten.
50 procent kans
Naar het oordeel van de commissie is DAS op dit punt toerekenbaar tekort geschoten. De klanten stellen dat als de uitvoerder hen goed had geïnformeerd dat zij de vakantiewoning alsnog hadden gekocht, om deze vervolgens door te verkopen en zo een boete te voorkomen. DAS betwijfelt dit.
“De goede en kwade kansen tegen elkaar afwegend komt de commissie tot een kans van 50 procent dat een deugdelijk schriftelijk plan van aanpak zou hebben geleid tot afname van de vakantiewoning door de consumenten en voorkoming van de boete.” Daarom wordt de uitvoerder aansprakelijk gesteld voor de helft van het geclaimde bedrag, zijnde 12.500 euro plus proceskosten van 1.000 euro.