De vrouw had haar Opel allrisk verzekerd bij Allianz Direct. Ze claimde schade aan de achterkant van haar auto, zogezegd veroorzaakt door een winkelwagentje. Allianz deed een expertise-onderzoek en keerde een bedrag uit. Later ontdekte de verzekeraar dankzij de verkoopadvertentie dat de schade bij aankoop van de auto al bestond.
Weerspiegeling van het licht
Allianz Direct is ervan overtuigd dat de vrouw probeerde te misleiden. Zij beweert het tegendeel en eist verwijdering van registratie in de frauderegisters. Ook is ze niet van plan om het uitgekeerde bedrag terug te betalen. Volgens haar betreft de bewuste plek op de kofferbak van de auto een weerspiegeling van het licht. Deze plek zou op de andere foto’s niet te zien zijn. De vrouw zegt dat de verkoper heeft verklaard dat de schade niet aanwezig was bij de verkoop en dat de hersteller heeft verklaard dat hij geen oude schade heeft geconstateerd.
Allianz laat expertise-onderzoek doen
De verkoper lijkt echter richting de expert minder stellig. Tegenover de expert heeft hij verklaard dat hij niet goed kon zien of op de betreffende plek een deuk zat of een stukje lak ontbrak. Ook de hersteller vertelde aan de expert een ander verhaal. Na het zien van de foto’s van de auto op verkoopdatum gaf hij aan dat er toch wel sprake was van een oude schade. Hij liet weten dat de schade die aan hem is voorgelegd, dezelfde is als de schade op de foto’s. De expert heeft ook overlegd met een onafhankelijke ongevallenanalist. Deze heeft volgens Allianz zeer stellig aangegeven dat op de foto’s van de verkoopadvertentie al schade zichtbaar was.
Plek blijkt deuk te zijn
De commissie is niet overtuigd door het verhaal van de vrouw. De plek die volgens haar door een weerspiegeling van het licht komt, is ook op de andere foto’s te zien en blijkt wel degelijk een deuk te zijn. Daarmee is volgens Kifid duidelijk dat deze deuk er bij aankoop van de auto al zat en dat de klant heeft geprobeerd hiervoor een uitkering te krijgen, terwijl ze wist dat zij daar geen recht op had. Zowel de verkoper als de hersteller hebben hun verklaring later genuanceerd. Bovendien zou de verkoper er een eigen belang bij hebben om te verklaren dat de deuk bij verkoop niet aanwezig was.
De geschillencommissie van Kifid oordeelt dat de vrouw opzettelijk verkeerde informatie heeft verstrekt, waardoor Allianz Direct de uitgekeerde schade mag terugvorderen. De registraties in de frauderegisters zijn gerechtvaardigd. Het advies is bindend.