In totaal werden er 31 kantoren ondervraagd. Daarvan waren er zestien al meerdere keren aangesproken op hun bedrijfsvoering. Vijf waren één keer gewaarschuwd. De overige tien waren nog niet eerder berispt. In slechts vier gevallen werd er geen enkele tekortkoming gevonden. De AFM noemt dat in het sectorbericht 'teleurstellend': “Een professionele sector moet voldoen aan de basisvereisten."
Beperkte onderzoeksgroep
De toezichthouder voegt eraan toe dat het niet voldoen aan de vergunningsvereisten ten koste gaat van de beheerste en integere bedrijfsvoering, en dat het de belangen van klanten kan schaden. Om die reden duidt de AFM het onderwerp ook voor volgend jaar weer aan als een speerpunt voor de branche.
Dat de onderzoeksgroep beperkt is, benoemt de AFM echter alleen in het onderzoek zelf. “Omdat er een risico-gebaseerde selectie heeft plaatsgevonden kunnen er op basis van het onderzoek geen betrouwbare uitspraken over de gehele sector gedaan worden.”
Wat is er vastgesteld?
- Twee bedrijven beschikten niet over de verplichte Kifid-aansluiting
- Zes bedrijven hadden geen geldige beroepsaansprakelijkheidsverzekering, of de verzekerde bedragen waren te laag
- Vier bedrijven hadden voor een of meer adviesvergunningen geen medewerkers met de juiste Wft-diploma’s in dienst
- Vier bedrijven beschikten niet over een incidentenbeleid of -register
- Vijf bedrijven hadden hun beloningsbeleid niet op de website gepubliceerd, waarvan er vier helemaal niets schriftelijk hadden vastgelegd over het beloningsbeleid
- Vier van de vijf bedrijven in het onderzoek die met freelancers werken, hadden de samenwerkingsovereenkomst niet op orde. In alle gevallen bleek er sprake van een volledig variabele beloning; dat is niet toegestaan
De AFM schrijft dat bij drie bedrijven de overtredingen zo structureel en ernstig zijn, dat er nog beoordeeld moet worden wat de vervolgstappen zijn. Vijf ondernemingen hebben na het onderzoek de AFM zelf verzocht om hun vergunning in te trekken. Eén ondernemer heeft ondanks herhaalde verzoeken geen data meer aangeleverd. De toezichthouder probeert met een last onder dwangsom de informatie alsnog te krijgen.