De Hypotheekshop: variabele hypotheekrente nadert recordstijging

De Hypotheekshop: variabele hypotheekrente nadert recordstijging

In een maand tijd is de hypotheekrente met 0,40 procentpunt gestegen. Dit blijkt uit cijfers van De Hypotheekshop. De hypotheekadviseur verklaart dit door het groeiende besef bij beleggers in staatsobligaties dat centrale banken de beleidsrentes langer op een hoog niveau houden dan aanvankelijk verwacht.

Als gevolg van de gestegen kapitaalrente hebben vrijwel alle geldverstrekkers afgelopen week hun hypotheekrentetarieven verhoogd, waaronder alle grote aanbieders. Komende week zijn ook 16 renteverhogingen aangekondigd. Tot nu toe varieerden de verhogingen tot 0,15 procentpunt, met enkele grotere aanpassingen, waarvan de grootste een stijging van 0,35 procentpunt. Als gevolg hiervan behoort de stijging van afgelopen week tot de top 15 van de grootste renteverhogingen sinds 2008. Historisch gezien bevindt de hypotheekrente zich overigens nog altijd op een laag niveau.

Stijging variabele rente

In tegenstelling tot de vaste hypotheekrente is de variabele rente sinds de zomer van 2022 gestaag opgelopen. Momenteel kiezen niet veel consumenten voor een variabele hypotheekrente, maar deze rente wordt wel veel gebruikt door doorstromers bij overbruggingsfinanciering of meeneemhypotheken. Aan het einde van afgelopen week bedroeg de gemiddelde variabele hypotheekrente 5,20 procent. Met een totale stijging van bijna 4 procentpunt in iets meer dan een jaar, komt het record van 2008, vanaf 2004 gemeten, dichterbij, dat staat op 5,83 procent. De Hypotheekshop vindt deze kans groter worden als de ECB in december besluit tot een verdere renteverhoging.

Top 10 trends in hypotheken in 2024: van rentedaling tot starters

Top 10 trends in hypotheken in 2024: van rentedaling tot starters

Van de dalende hypotheekrente tot de groeiende populariteit van familiehypotheken, 2024 was een dynamisch jaar waarin vooral starters een belangrijke rol speelden. De Hypotheekshop zetten 10 ontwikkelingen op een rij.

Kifid: hypotheekverstrekker hoeft risico-opslag niet uit zichzelf te verlagen

Kifid: hypotheekverstrekker hoeft risico-opslag niet uit zichzelf te verlagen

Wanneer een woning meer waard wordt, verandert de verhouding tussen de hoogte van de hypothecaire lening en de waarde van de woning. Afhankelijk van de inhoud van de hypotheekovereenkomst kan dit betekenen dat de risico-opslag van een hypotheek kan worden aangepast. De consument moet in de regel wel zelf het initiatief nemen om de risico-opslag, ook wel renteopslag genoemd, aan te passen. De hypotheekverstrekker is niet verplicht om uit zichzelf de schuldmarktwaarde verhouding (loan to value) voor de consument te berekenen en aan te passen. Dat blijkt opnieuw uit een vrijdag gepubliceerde uitspraak van de Geschillencommissie van Kifid.

Centraal Beheer: 'Ouderen willen aan de slag met woonwensen'

Centraal Beheer: 'Ouderen willen aan de slag met woonwensen'

Het merendeel van de ouderen in Nederland wil op korte termijn aan de slag met hun woonwensen. En dat is niet alleen op te lossen met meer woningen. Dat blijkt uit het trendonderzoek naar woonwensen van Centraal Beheer, uitgevoerd door onderzoeksbureau Memo.

Rabobank: automatische duurzaamheidskorting voor woningen met energielabel A

Rabobank: automatische duurzaamheidskorting voor woningen met energielabel A

De Rabobank geeft alle hypotheekklanten die een woning hebben met een definitief energielabel A of hoger vanaf januari automatisch een duurzaamheidskorting van 0,15 procent. Zelfs wanneer zij nog in hun rentevaste periode zitten, krijgen de klanten deze korting.