De betreffende klant heeft zich behoorlijk in de nesten gewerkt. Hij kocht in 2011 een woning die flink onderhanden genomen moest worden en sloot daarvoor een hypotheek af van bijna anderhalve ton, waarvan 45 mille werd aangehouden in een bouwdepot. Dat bedrag werd in 2012 uitgekeerd nadat de man een factuur van een aannemer indiende.
Woning in slechte staat
Toen de woningeigenaar jaren later in betalingsproblemen kwam, besloot Obvion het huis te laten taxeren, omdat de man daar niet meer kon blijven wonen. Op dat moment kwam aan het licht dat de werkzaamheden die op factuur stonden nooit zijn uitgevoerd. De waarde van de woning bedroeg net als bij de aankoop ongeveer een 100.000 ton; de staat van onderhoud was niet best.
Eigenaar bewoonde huis eerst niet zelf
De Obvion-klant bleek na de aankoop niet in het huis te zijn gaan wonen, maar verhuurde het lange tijd. Hij constateerde in 2015 wel dat de huurder die er in 2014 introk een wietplantage in de woning had ondergebracht. In 2016 betrok hij het huis alsnog zelf. Hij was inmiddels verder in financiële problemen gekomen, onder meer omdat hij een forse energienota voor de kiezen kreeg in verband met de wietplantage.
Personalia in frauderegisters
De fraude met het bouwdepot was reden om de gegevens van de man op te nemen in de diverse frauderegisters. Ook werd daarin gerept over de wietplantage. De geschillencommissie van Kifid heeft bepaald dat de registraties over de aanwezigheid van cannabis verwijderd moeten worden uit de registers. “De bank heeft in dit geval onvoldoende feiten gesteld om te kunnen bewijzen dat van een zwaardere verdenking dan een redelijk vermoeden van schuld sprake is.” De personalia van de man blijven voor de duur van acht jaar in de frauderegisters staan.