De reis vindt plaats van 16 februari tot 8 maart 2023. Op 2 maart verstapt de vrouw zich op een trottoir, waardoor ze de volgende dag hevige rugpijn heeft. Het stel gaat naar het ziekenhuis, waar wordt geadviseerd dat de vrouw alleen nog het noodzakelijke doet. De activiteiten die nog op de planning stonden waren hier niet bij.
De vrouw kreeg pijnstillers en in overleg met de reisorganisatie en lokale artsen is besloten dat het stel de reis zou afmaken. Bij Kifid verwijzen ze naar de annuleringsvoorwaarden van de verzekering waarin staat dat niet-genoten vakantiedagen worden vergoed als klanten ‘gezien de lichamelijke toestand niet kunnen deelnemen aan de reis’.
Ziekenhuisopname of eerder vertrek
Volgens de geschillencommissie moeten de voorwaarden echter in samenhang worden gelezen. Recht op vergoeding op grond van de genoemde voorwaarden geldt alleen als sprake is van een afbreking van de reis of annulering zoals gedefinieerd in artikel 1 van de annuleringsvoorwaarden. Daarin staat dat alleen kan worden gesproken van afbreking van de reis bij een ziekenhuisopname of het eerder vertrek naar huis. Daarnaast valt de situatie ook niet onder het begrip ‘annulering’. Dat gaat volgens de voorwaarden alleen op als de reis één of enkele dagen later van start gaat.
'Achmea geld bespaard'
De reizigers vissen in dit geval dus achter het net. Ook hun argument dat ze de verzekeraar geld hebben bespaard door de reis niet vroegtijdig af te breken, mocht niet baten.