De minister had afgelopen herfst een rondetafelgesprek met brancheorganisaties uit de financiële dienstverlening en ondernemersverenigingen. Die zeggen geen signalen te hebben dat er een brede behoefte bestaat aan uitbreiding van de mogelijkheden voor ondernemers om te klagen bij Kifid. Alleen voor zzp'ers zou een wettelijke toegang meerwaarde hebben, was de mening, zo blijkt uit een brief van Kaag aan de Tweede Kamer.
Kaag ziet daarom nog geen reden om een wettelijke regeling te maken die de toegang tot Kifid voor ondernemers uitbreidt. "Uit mijn gesprekken met het veld concludeer ik dat de toegevoegde waarde van een wettelijke regeling niet vaststaat, terwijl daaraan mogelijk wel negatieve consequenties zitten." Maar ze sluit een wettelijke regeling in de toekomst niet uit.
Specifieke regeling
Ondernemers hebben andere dingen aan hun hoofd dan een geschil met een financiële dienstverlener. "Dat kan echter veranderen. Met de signalen uit de rondetafel in het achterhoofd zal ik daarom nader onderzoek doen." Kaag gaat met ondernemersorganisaties praten over toegang tot Kifid voor kleine ondernemers. "Het is ook een mogelijkheid, indien slechts bij een specifiek type dienstverlening wél behoefte bestaat aan toegang tot de klachtprocedure bij het Kifid, dat daar een specifieke regeling voor komt."
Vier klachten behandeld
Op basis van zelfregulering is er sinds 2018 al een mkb-loket bij Kifid voor zakelijke financiering en zakelijk financieringsadvies. Dat loket ontving tussen november 2021 en november vorig jaar in totaal 94 klachten, waarvan er uiteindelijk vier behandelbaar bleken. Een daarvan is opgelost met bemiddeling, in twee zaken is een uitspraak gedaan. De vierde klacht is nog in behandeling.
In de meeste van de afgewezen gevallen viel de klacht niet onder het bereik van de gedragscodes, geeft Kaag aan. Die vindt het lage aantal klachten een positief teken; bij banken resulteert bijvoorbeeld 90 procent van alle interne klachtzaken over zakelijk krediet al in een "bevredigende oplossing", schrijft ze, zodat de Kifid-instroom beperkt is. Volgens NVB-cijfers heeft 18 procent van de kleinzakelijke klanten wel eens een klacht ingediend bij een bank.
Doorlooptijden
De Tweede Kamer had Kaag nog gevraagd scherper te sturen op het halen van de voorgeschreven doorlooptijden door Kifid: de uitkomst van een procedure moet binnen 90 dagen aan partijen bekend zijn gemaakt, vanaf het moment dat het dossier volledig is. Die termijn wordt inmiddels in 94 procent van de gevallen gehaald; in 2013 was dat nog maar 31 procent. Dit jaar verwacht Kifid een met 2022 vergelijkbaar aantal van ruim 5.100 klachten, waarvan 2.970 behandelbaar.