Van Hoorn werkt sinds een jaar bij NN in een voor haar geheel nieuwe tak van sport: de coassurantiemarkt. Eerder was ze onder meer acceptant bij Univé en Delta Lloyd. Al jaren deelt ze op onder meer LinkedIn haar enthousiasme over het vak. Maar ook verzorgt ze wel eens een gastles.
Beeld van werkzaamheden
Voor het eerst ontvangt ze op het hoofdkantoor van NN een groep van dertig mbo-studenten van de school waar zij en haar broer een jaar of twintig geleden ook zijn opgeleid. Voor de gelegenheid is broer Herman, werkzaam als zakelijk adviseur bij Peters Assurantiën in het Betuwse Ingen, meegekomen naar Den Haag. Zij nemen de mbo’ers mee in de verzekeringswereld, zodat ze een goed beeld kunnen krijgen van de werkzaamheden bij een verzekeraar en tussenpersoon.
Opvolger Banken en Verzekeringen
Een deel van de dertig studenten is al in meer of mindere mate geïnteresseerd in het verzekeringsvak. Die volgen de mbo-4-opleiding Legal, Insurance & HR Specialist, die ROC Rivor dit schooljaar voor het eerst aanbiedt. Het is de opvolger van Banken en Verzekeringen, waar jaren geleden mee gestopt is toen krimp het kenmerk van de bankwereld werd. Omdat studenten toch steeds vaker bij assurantietussenpersonen terechtkomen na een administratieve studie heeft het opleidingscentrum de nieuwe studie in het leven geroepen.
Beeld van verzekeringssector
Van Hoorn vraagt de studenten eerst maar eens wat hun beeld is van het werken in de verzekeringswereld en de mensen die daarin actief zijn. Slimme mensen, snel geld verdienen en klantcontact worden veel genoemd. Maar ook oplichters, moeilijk doen en geldtrekkerij zijn termen die de toekomstige generatie werkenden in verband brengt met de sector. Een van de studenten blijkt ervaring te hebben met een tussenpersoon die het advies had gegeven bij een schade de waarheid iets te verdraaien. Daarom vindt ze het woord oplichter wel van toepassing. Al is ze ook positief over het regelen van verzekeringen via een intermediair: je hoeft zelf niks te doen.
Mbo-opleiding biedt voldoende basis
Jacqueline van Hoorn vertelt de studenten dat een mbo-opleiding voldoende is als basis voor het werken bij een verzekeraar. Sommigen lijken daar toch verrast over te zijn. De Wft basis is weliswaar noodzakelijk, maar kan vaak ook worden gevolgd wanneer iemand in dienst komt bij een verzekeraar of intermediair. Datzelfde geldt voor andere Wft-opleidingen. Zelf volgde Van Hoorn nog recent opleidingen om zich te specialiseren in de marinesector.
Lesje verzekeringsrecht
Broer en zus nemen de studenten, die onder meer in juridische vakken worden onderwezen, kort mee in de wereld van het verzekeringsrecht aan de hand van een concreet voorbeeld. Geeft het problemen als de scooter- of autoverzekering op naam van iemand anders staat? De studenten weten heel goed dat het een stuk voordeliger is om de verzekering voor bijvoorbeeld een Vespa op naam van een volwassene te zetten dan op die van een zestienjarige.
Aan de hand van een Kifid-zaak krijgen de studenten uitleg wat het concreet betekent als schade ontstaat wanneer een meisje van die leeftijd een ongeluk krijgt terwijl haar moeder de verzekeringsnemer van het voertuig is. In de polisvoorwaarden staat immers dat schade niet gedekt is wanneer de bestuurder jonger is dan 25. De boodschap komt over.
Interesse in salarissen
De studenten zijn erg geïnteresseerd in de salarissen die betaald worden in de sector. Het liefst willen ze een exact antwoord op de vraag of er echt veel in te verdienen valt. Van Hoorn verwijst wijselijk naar de cao’s van de verzekeringsbranche en NN.