Wat kost een uitvaart? Zo bereken je de kosten

Wat kost een uitvaart? Zo bereken je de kosten
Voer eens samen met een uitvaartverzorger het gesprek met de klant.

'Koffie met tompoezen. En dan later thuis nog een mokkataartje. Want die vond hij altijd zo lekker. En geen stijve kleding, gewoon in je kloffie zoals je bent. We kiezen dan straks een strakke, moderne mooie grafsteen. In zijn eigen stijl. Ik weet zeker dat hij dat had gewild. Toch …? Of denk je dat hij toch liever gecremeerd wordt …? Ik weet het niet meer hoor.'

Je komt natuurlijk een heel eind als je gedwongen na moet denken over wat je geliefde voor een uitvaart zou willen. Maar het blijft verrekte lastig over dit soort vragen na te denken. Op een moment dat je hoofd overloopt en maar ruimte heeft voor een ding: verdriet. Laat staan dat je in hele korte tijd allerlei keuzes moet maken. Keuzes die je maar een keer kunt maken.

Hoe fijn is het als de meeste keuzes al voor je gemaakt zijn?

Gelukkig zijn wij Nederlanders daar steeds beter in. Maar liefst vier op de vijf Nederlanders van 45 jaar en ouder praat weleens met vrienden, familie of het gezin over hun uitvaartwensen. Ook beseffen de meeste mensen hoe fijn het is voor de nabestaanden als je dit vastlegt. ‘Dat geeft rust.’ ‘Ik wil niet dat ze extra zorgen hebben.’ ‘Ik wil het goed geregeld hebben voor mijn nabestaanden.’ Een daad van liefde.

Geen woorden maar daden

Praten doen we wel dus, maar in actie komen? Dat valt helaas nog vies tegen. Op dit moment legt slechts een op de vijf mensen de eigen wensen daadwerkelijk vast. Daar valt dus nog wel wat winst te halen. En daar komt de financieel adviseur om te hoek. Jij dus! Jij kunt hierin namelijk een belangrijke rol spelen.

Op dit moment legt slechts een op de vijf mensen de eigen wensen daadwerkelijk vast ”

Jij bent de aangewezen persoon om de klant te helpen

Klanten zien een financieel adviseur vaak als een vertrouwenspersoon.Jij kent de klant goed en je hebt tegelijkertijd voldoende emotionele afstand om persoonlijke zaken te bespreken. Daarnaast heb je alle kennis in huis. Of je weet waar je deze kennis kunt vinden. Daar rekent de klant op.

Maar je staat er gelukkig niet alleen voor

Vind je het soms toch nog lastig de juiste adviezen te geven over welke uitvaartverzekering het beste bij de klant past? Dat begrijpen wij goed. Want er zijn tegenwoordig enorm veel mogelijkheden om uit te kiezen. Soort begraafplaats, kist, vervoer, muziek, locatie, noem maar op.

Tip: gebruik elkaars kennis

Voer eens samen met een uitvaartverzorger van Monuta het gesprek met de klant. Zo gebruik je elkaars expertise: de uitvaartverzorger weet wat er allemaal kan, jij brengt de kosten in kaart. Met als resultaat? Een compleet, persoonlijk advies waar de klant echt wat aan heeft. Iets waar meer behoefte aan is dan ooit. 

Reageren op dit blog? Ruud van der Wal gaat graag met jou in gesprek. .

Dit is een partnerbijdrage. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van Monuta.

Slot Letselschade en Monuta ontzorgen nabestaanden na ongeluk

Slot Letselschade en Monuta ontzorgen nabestaanden na ongeluk

"Ik klap mijn laptop dicht. Het was een intensieve dag die gepaard ging met vele emoties en ik voel mij voldaan. Ik zal het niet ontkennen: een goed gevoel. Dit is waarom ik mijn werk zo mooi vind." Advocaat Coen de Koning van Slot Letselschade vertelt waarom een uitvaartverzekering zo belangrijk is en hoe hij als letselschadespecialist samen met Monuta mensen nóg beter kan helpen.

Kosten advies uitvaartfinanciering: gestegen of gedaald in 2023?

Kosten advies uitvaartfinanciering: gestegen of gedaald in 2023?

Jaarlijks brengt Monuta de advieskosten voor de financiering van uitvaarten in kaart. De gemiddelde advieskosten in 2023 zijn licht gestegen ten opzichte van de tarieven in 2022.

'Ik hang op met een glimlach'

'Ik hang op met een glimlach'

"Uhm, ik weet eigenlijk niet zo goed hoe ik moet beginnen… Mijn vader is pasgeleden overleden. Hij had helemaal niets geregeld voor zijn uitvaart. Dat was moeilijk voor ons, als nabestaanden." Als ik een telefoontje aanneem, weet ik nooit van tevoren wie ik aan de lijn heb. In dit geval voelde ik dat dit gesprek verder ging dan een vraag over een premiebetaling die niet goed is gegaan... een blog van Hans Boom, medewerker op de Monuta Klantenservice:

Monuta: nog groot verschil graf- en crematiekosten

Monuta: nog groot verschil graf- en crematiekosten

Ruim twee derde van de Nederlanders kiest tegenwoordig voor cremeren, maar is niet echt bekend met de financiële consequenties van deze keuze. Voor een eenpersoons particulier graf betalen we gemiddeld ruim 3200 euro (vorig jaar ruim 3100 euro); voor een crematie met gebruik van aula ruim 1500 euro (vorig jaar ruim 1400 euro).