Volvo wint het niet van Audi; Unigarant mag hand op de knip houden

Volvo wint het niet van Audi; Unigarant mag hand op de knip houden

Waarom is de Directe Schadeafhandeling niet eerder van kracht geworden? Die vraag zal ongetwijfeld even door het hoofd hebben gespeeld van de schadebehandelaar van Unigarant die te maken kreeg met een simpele aanrijdingsschade van een klant. Wanneer de tegenpartij de kwestie had kunnen laten afhandelen door haar eigen WAM-verzekeraar, was die ongetwijfeld niet bij Kifid beland. De aanrijding dateert echter van 12 juni 2021; toen was de DSA nog net niet van kracht.

Het klinkt zo simpel: een automobilist die op een gelijkwaardige kruising rijdt en verkeer van rechts geen voorrang verleent is aansprakelijk wanneer de voertuigen botsen. De wet is daar duidelijk over. Een Volvo-bestuurder vindt desondanks dat de verzekeraar van de Audi die van rechts kwam haar schadeloos moet stellen. Zij stapte - ongetwijfeld tegen beter weten in - naar de geschillencommissie van Kifid, waar de uitspraak bij voorbaat al vaststond: gevolmachtigde Unigarant mag de hand op de knip houden.

'Verkeer van rechts heeft geen voorrang'

De vrouw raakte vorig jaar juni betrokken bij een aanrijding. Ze kwam met haar Volvo in botsing met de Audi die van rechts kwam. Beide voertuigen raakten beschadigd. Bestuurders vulden vervolgens het aanrijdingsformulier in en ondertekenden dat. De vrouw meent echter dat de tegenpartij aansprakelijk is, omdat die haar geen voorrang heeft verleend. “Ik kwam aanrijden en stopte omdat hij van rechts kwam. Toen stopte hij omdat er voor hem een auto van rechts kwam. Die auto moest op mij wachten, want die wilde afslaan en ik rechtdoor. Hierna begon de Audi te rijden en hij heeft mij dus geen voorrang verleend.”

Situatietekening is glashelder

Voor de schadebehandelaar van Unigarant een opmerking waar direct aan voorbij kon worden gegaan, zeker omdat de situatietekening op het schadeformulier glashelder is. De vrouw nam echter geen genoegen met een afwijzing, omdat ze kost wat kost haar duizend euro schade vergoed wilde zien. Ze haalde bij Kifid alles uit de kast om haar gelijk te halen, maar kwam van een koude kermis thuis. “Dat de tegenpartij aan de derde auto voorrang moest geven, ontslaat de consument niet van haar verplichting om voorrang te geven aan de tegenpartij”, aldus de commissie in een bindende uitspraak.

Sinds 1 juli 2021 DSA van kracht

De Volvo-bestuurder had vorig jaar juni nog niet de mogelijkheid om de aanrijding te laten afhandelen door haar eigen verzekeraar. Sinds 1 juli 2021 kunnen WAM-verzekerden ervoor kiezen om hun eigen verzekeraar in bepaalde gevallen in te schakelen wanneer ze hun aanrijdingsschade willen verhalen op de tegenpartij.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.