In drie maanden tijd wist de zoon van de ASR-klant twee keer behoorlijke schade aan de Caddy te veroorzaken. Eind 2020 botste hij op een Belgische automobilist en precies twee maanden later ramde hij een stuk wegmeubilair aan de Westerscheldetunnel. Omdat het kenteken inmiddels niet meer op naam van zijn vader stond, werd de dekking afgewezen. De verzekering werd meteen beëindigd.
'Zoon financieel ondersteunen'
ASR neemt de persoonsgegevens van de klant voor vijf jaar op in de Gebeurtenissenadministratie en het Intern Verwijzingsregister. Bij Kifid voert de man aan dat een wijziging van de kentekenhouder bij een andere verzekeraar in het verleden geen probleem was. Hij zegt dat hij zijn zoon financieel wilde steunen met zijn startende onderneming. De verzekering zou worden aangepast als de zoon de auto zou hebben afbetaald.
Buitenlandkantoor
Naar aanleiding van de schade eind 2020 zou de klant gemeld hebben dat het kenteken van de auto op naam van zijn zoon stond. Volgens hem heeft ASR er niet op gewezen dat er in dat geval geen dekking bestond. Was dit wel zo geweest dan zou hij de verzekering hebben aangepast, verklaart hij. Bij Kifid blijkt dat de eerste schade in behandeling was gegeven bij het buitenlandkantoor van de verzekeraar. Daardoor zou ASR niet hebben geweten dat het kenteken niet meer op naam van de consument stond.
Geen bewijs voor wijziging
ASR vermoedt dat er sprake is van een constructie om de Volkswagen tegen gunstige voorwaarden te verzekeren. Door een gebrek aan bewijs, moet de verzekeraar deze melding in de Gebeurtenissenadministratie echter verwijderen. Verder is het volgens de geschillencommissie aan de klant om bewijzen dat hij bij de verzekeraar heeft gemeld dat het kenteken op naam van zijn zoon stond. Hier slaagde de man echter niet in. De commissie acht de interne registratie daarom terecht.