Kifid: ASR 'degradeerde' gestolen onderscheiding terecht tot sieraad

Kifid: ASR 'degradeerde' gestolen onderscheiding terecht tot sieraad

Wie een onderscheiding krijgt voor een bijzonder verdienste voelt zich ongetwijfeld bijzonder. Het maakt echter nog niet dat de bijbehorende versierselen volgens de verzekeringsvoorwaarden daadwerkelijk een bijzondere bezitting zijn. Dat ondervond een verzekerde van ASR toen zijn gouden onderscheiding werd buitgemaakt bij een woninginbraak. De speld werd 'gedegradeerd' tot sieraad. Hij kreeg daarom een lagere vergoeding.

De consument heeft een inboedelverzekering bij ASR. In oktober 2020 verschaften ongenode gasten zicht de toegang tot het woonhuis van de verzekerde. Daarbij werden sieraden weggenomen, waaronder de gouden onderscheiding. ASR betaalde 2.500 euro uit, de verzekerde som voor sieraden.

Vergelijkbaar met Olympische medaille

Dit tot ongenoegen van de consument, die meent dat het goud – een speldje – een hogere waarde vertegenwoordigt en gekwalificeerd moet worden als een bijzondere bezitting. Hij vindt dat hij daarom recht heeft op een aanvullende uitkering van 600 euro. Daarbij maakt hij de vergelijking met een Olympische gouden plak en een koninklijke onderscheiding die wel als bijzonder bezit worden aangemerkt. Of als het daar niet onder valt, moet de speld in de optiek van de ASR-klant onder de noemer ‘uw spullen’ vallen.

Bijzondere bezitting of sieraad?

De geschillencommissie van Kifid boog zich over de vraag of de gouden onderscheiding een bijzondere bezitting is of toch een sieraad. Volgens de van toepassing zijnde verzekeringsvoorwaarden zijn sieraden kostbaarheden die bedoeld zijn om op of aan het lichaam te dragen. Het is daarbij volgens de verzekeraar niet relevant of het voorwerp daadwerkelijk op of aan het lichaam wordt gedragen. “Het gouden speldje dat de consument heeft gekregen is bedoeld om op te spelden.”

Extra vergoeding niet aan de orde

Een foto van een vergelijkbare onderscheiding overtuigde de commissie ervan dat de betreffende speld een sieraad is. “Dat de consument de gouden speld wellicht niet op of aan het lichaam draagt, maakt dit niet anders.” Voor een extra vergoeding komt de consument daarom niet in aanmerking. De uitspraak is bindend.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.