Achmea krabbelt terug bij Kifid; leeggeroofd kluisje toch geen fraude

Achmea krabbelt terug bij Kifid; leeggeroofd kluisje toch geen fraude

Een kluisje in de sportschool wordt opgebroken en een tas met onder meer huissleutels wordt gestolen. Toch laat de gedupeerde het na om de sloten van zijn huis te vervangen. Hij overnacht met zijn gezin bij een familielid. De volgende dag blijkt dat er in zijn huis is ingebroken. Achmea vermoedt misleiding, maar krabbelt terug. De schade van de inbraak wordt echter niet vergoed.

De consument in deze kwestie is niet de man zelf, maar zijn vrouw. Zij klopt bij Kifid aan om de schade van de inbraak alsnog vergoed te krijgen. Er zijn een paar gegevens die haar zaak bemoeilijken. Zo zat in de sporttas ook een portemonnee waarin ziekenhuisstickers zaten met het adres van de consument. Bovendien had de vrouw het vermoeden dat de diefstal wellicht door een bekende was gepleegd, wat het vervangen van de sloten volgens Kifid nog urgenter maakte.

Frauderegistraties

Op basis van de schadeclaims die de vrouw indient, gaat Achmea in eerste instantie uit van misleiding. De verzekeraar registreert haar gegevens in zowel het Incidentenregister als het Extern Verwijzingsregister. Tijdens de procedure bij Kifid zegt Achmea de schade die de consument als gevolg van de diefstal uit het kluisje toch te zullen vergoeden. Ook heeft de verzekeraar laten weten de frauderegistraties in te trekken.

Spanning door aanstaande vakantie

Voor de vergoeding van de schade als gevolg van de diefstal uit haar woning, vordert de vrouw een bedrag van 6.706 euro. Ze voert aan dat ze zich er niet van bewust was dat in de gestolen ziekenhuisstickers zaten met daarop haar adres. Zij en haar partner zouden na de diefstal in alle staten zijn geweest. Volgens de vrouw zorgde een aanstaande vakantie voor veel spanningen. Ook zou de zorg over de kinderen, waaronder een kind met autisme, hebben meegespeeld.  

Woningbouwvereniging onbereikbaar

De vrouw vindt dat er niet van haar verlangd kon worden dat zij de sloten van de woning direct liet vervangen, omdat de woningbouwvereniging niet bereikbaar is in de avond. Kifid is het met de verzekeraar eens dat de vrouw de diefstal uit de woning had kunnen voorkomen door meteen de sloten te vervangen. En overnachten bij een familielid, was ook niet erg handig. Daarmee heeft de consument ‘merkelijke schuld’ en krijgt ze deze schade niet vergoed.

Het advies is niet bindend

Alexandra Meijer

Alexandra Meijer

Redacteur AM

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.