De reden dat HDI zoveel brokers in Rotterdam bij elkaar bracht, was niet om elkaar gewoon weer eens te zien. Van Herel wil graag een maatschappelijke discussie aanzwengelen in de keten. “We zijn nog heel veel bezig met de waan van de dag, terwijl er veel grotere zaken spelen in de wereld. We willen een start maken met de onderwerpen waarvan ik vind dat die nog veel te weinig aandacht krijgen in de grootzakelijke markt.” Welke onderwerpen dat zijn? Dat laat HDI aan de makelaars.
Dichte deur bij het sluitstuk
Een vraag die aan twee van de tien tafels gesteld werd was bijvoorbeeld: is verduurzaming primair de taak van de verzekeraars? Hoewel aan tafel twee aanvankelijk iedereen z’n hand opsteekt om in te stemmen, slaat daarna het sentiment wat om. Primair moet een verzekeraar risico’s verzekeren. En heel veel meer hoef je niet te verwachten. Sterker nog, zodra verduurzaming leidt tot mooie innovaties, zijn verzekeraars vaak het sluitstuk waar men tegen een dichte deur aanloopt, betoogt verzekeringsmakelaar Clemens Nieuwenstein van het Velpse Nirimco.
Wat hem betreft kunnen verzekeraars een rol pakken door bedrijven veel meer te stimuleren om na te denken over verzekeringsvraagstukken. “Overweeg je zonnepanelen neer te leggen? Bel dan eerst even, want als je de verkeerde zonnepanelen op een dak met het verkeerde isolatiemateriaal legt, dan kun je ze er zo weer vanaf halen”, zegt Nieuwenstein.
Overal minerale wol
De omgang van verzekeraars met zonnepanelen op daken die met EPS (piepschuim) geïsoleerd zijn, is een belangrijk thema dat op veel tafels terugkomt. Aan een andere tafel vertelt Aon-broker Marlies Frohlich dat ze graag zou zien dat verzekeraars zich wat anders opstellen. “Ga eens bedenken hoe je het wel kunt verzekeren. Het is utopisch om te denken dat iedereen nu ineens minerale wol in z’n daken stopt. Deze daken hebben we nu eenmaal, dus wat gaan we er mee doen?”
De bevindingen in een talkshow
Als in een latere fase enkele aanwezigen ook aan een talkshowtafel mogen plaatsnemen voor een gesprek met Charles Groenhuijsen en Van Herel, vallen dezelfde woorden. De verzekeringsindustrie hobbelt achter de feiten aan. Er wordt te ouderwets gedacht. De ontwikkelingen gaan te traag. De opmerkingen gaan over verzekeraars in de brede zin, maar Van Herel is de enige representant aan tafel.
Na afloop, aan het verkoelende water van de Merwehaven, benadrukt Van Herel dat er een gezamenlijke verantwoordelijkheid ligt rond verduurzaming. “Wij zijn geen direct writers. We moeten het met elkaar doen in de keten. Ik heb de makelaar nodig om te snappen wat er leeft bij de klant. Ik hoor heel snel terug: ‘jullie willen niet.’ Nee, we willen wel. Maar zij zitten daar aan tafel, ik niet.”
Hebben de brokers ongelijk?
“Ik denk dat er een kern van waarheid in zit dat verzekeraars niet vooraan staan in het nemen van extra risico. De oproep is nu om het samen te doen, verkennen, en niet op elkaar gaan zitten wachten.”
Er zijn korte verslagen gemaakt van alle discussies aan de thematafels. Wat neem je daaruit mee?
“Dat zaken als klimaat, duurzaamheid en de arbeidsmarkt al heel snel gekoppeld worden aan een probleem. Maar het is ook een kans. Nu hebben we alle jij-bakken wel gehad: ‘die is te ouderwets, hij is te traag, die wil niet.’ Dus hoe kunnen we de dialoog omturnen? Wat kan er wel? Innovatief en positief denken.”
Dus HDI kan binnenkort de EPS-geïsoleerde daken met zonnepanelen gewoon weer verzekeren?
“Er komt steeds weer hetzelfde voorbeeld uit de discussies; die zonnepanelen op daken met brandbaar isolatiemateriaal. Maar noem nog eens een ander voorbeeld. We blijven te veel hangen op de EPS-en-zonnepanelendiscussie. Dat is zo’n klein stukje van het hele thema klimaatverandering en duurzaamheid. Been there, done that.”
Als zoveel brokers het noemen, dan is het toch wel een sterk signaal.
“Omdat het iets is wat de laatste jaren is gebeurd: we konden ze niet meer verzekeren. Maar als je ons tijdig in had geschakeld, advies aan de voorkant, dan hadden we gezegd: ‘Dát isolatiemateriaal en dan zonnepanelen erop? Dat is een heel slecht risico. Zou u dat niet anders doen?’ Nu is het aangelegd. Waar waren we toen? Wij zaten niet aan tafel. Maar kijk nou niet alleen naar die zonnepanelen. Kijk voorwaarts.”