Aegon ziet telefoon op reis onterecht aan voor bagage; valschade toch gedekt

Aegon ziet telefoon op reis onterecht aan voor bagage; valschade toch gedekt

Valschade aan een telefoon is wel degelijk gedekt onder de doorlopende reisverzekering van Aegon. De verzekeraar had de schadeclaim van een klant afgewezen, omdat de telefoon tot de 'bagage' zou behoren en dus niet verzekerd zou zijn. De klant zag dat anders en wist zijn gelijk te halen bij Kifid.

Tijdens een vakantie in Antwerpen laat de zoon van de consument zijn telefoon vallen, waardoor deze beschadigd raakt. De reparatiekosten komen uit op ruim 290 euro en de schade wordt door de consument geclaimd. Aegon weigert echter vergoeding, omdat bagage niet verzekerd is tegen valschade.

De klant is het hier niet mee eens. Volgens hem valt de telefoon onder ‘kostbaarheden’ en die zijn wel verzekerd tegen valschade. Aegon beargumenteert dat alle spullen, dus ook kostbaarheden zoals een mobiele telefoon die een verzekerde meeneemt op reis, niet zijn verzekerd voor valschade.

De polisvoorwaarden

Opvallend, want in de polisvoorwaarden staat dat ‘telecommunicatieapparatuur’ toch echt onder kostbaarheden valt. Mobiele telefoons en smartphones worden letterlijk als voorbeelden genoemd. Uitsluiting voor valschade geldt alleen voor bagage of onderdelen daarvan. Kostbaarheden vallen volgens de voorwaarden niet onder bagage.

Ongelukkige formulering

Kifid oordeelt dan ook dat Aegon de schade aan de telefoon toch moet vergoeden. Voor schade aan privé mobiele telefoons geldt volgens de tabel ‘Bijzondere vergoedingsmaxima reisbagage’ in dit geval een vergoeding van 200 euro. De klant voert aan dat het niet om ‘reisbagage’ gaat en eist toch een volledige vergoeding. Hoewel Aegon de titel van de tabel volgens Kifid ongelukkig heeft geformuleerd, houdt de commissie toch vast aan de maximumvergoeding.

De uitspraak is bindend

Alexandra Meijer

Alexandra Meijer

Redacteur AM

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.