Een man, die ook klant is bij Titulaer & Westerterp, sluit in 2001 via Meeùs een hypotheek en een Hypotheek Opvang Polis (HOP) bij BNP Paribas Cardif. Die polis blijkt geen overbodige luxe, want in 2011 raakt de man volledig arbeidsongeschikt. Maar de woonlastenverzekering is kennelijk aan zijn aandacht ontsnapt, want een claim bij Cardif blijft uit. Pas begin 2020, als Cardif meldt dat de adviseur op de HOP is gewijzigd naar Advitas, gaat er iets dagen bij de klant. Hij dient meteen een arbeidsongeschiktheidsclaim in.
Wijzigingsformulier zoek
Later krijgt hij bericht dat hij alleen een uitkering tegemoet kan zien over de periode 13 januari 2017 tot 28 februari 2021, de einddatum van de HOP. Alle uitkeringen vóór 13 januari 2017 zijn namelijk verjaard. Dat is een teleurstelling en de man stelt Meeùs-opvolger Aon aansprakelijk voor de misgelopen uitkeringen ter grootte van € 26.681,65. Bij Kifid stelt hij namelijk dat hij in 2009 al een intermediairswijzigingsformulier heeft ondertekend om de hypotheek, de gemengde kapitaalverzekering en de HOP onder te brengen bij Titulaer & Westerterp, dat later is overgenomen door Veldsink. Dat formulier is opgestuurd, maar Meeùs heeft geen actie ondernomen. Een dergelijk formulier is bij Aon ook niet meer terug te vinden; niet gek, omdat het formulier nooit is ontvangen, zo verweert Aon zich. Bovendien was er geen nazorgplicht, anders dan het begeleiden van de klant bij eventuele schadeclaims.
Geen bewijs, eigen schuld
De geschillencommissie oordeelt dat de zorgplicht niet is geschonden. De klant moet het bestaan van het formulier en de ontvangst hiervan door de tussenpersoon kunnen aantonen, maar heeft geen bewijs laten zien. Wel voegt de commissie daaraan toe: "Anders dan de tussenpersoon stelt had hij wel degelijk een nazorgverplichting tegenover de consument. Van de tussenpersoon mocht en mag worden verwacht dat hij periodiek controleert of de HOP nog past bij de situatie en wensen van de consument." Maar ook een dergelijke zorgplichtschending zou niet opgaan omdat de klant volledige eigen schuld treft. "Immers, uit het dossier is gebleken dat de consument het polisblad van de HOP samen met de hypotheekstukken in een ordner tot zijn beschikking had. Van de consument mag worden verwacht dat hij de aan hem verstrekte documentatie aandachtig doorleest, in ieder geval tijdens het sluiten van de HOP en op bepaalde momenten tijdens de looptijd. Indien de consument dat had gedaan, was hij eerder op de hoogte geweest van het bestaan van de HOP en had hij de claim tijdig bij de verzekeraar kunnen indienen."
Veldsink nam rechtsverhouding niet over
De man heeft ook een klacht ingediend tegen Veldsink, als rechtsopvolger van Titulaer & Westerterp. Die heeft hem immers geadviseerd om ook de hypotheek, gemengde kapitaalverzekering en de verzekering onder te brengen bij het kantoor, zodat alle verzekeringen en financiële producten bij één adviseur zijn ondergebracht. Maar deze klacht treft evenmin doel omdat Veldsink in 2018 Titulaer & Westerterp heeft overgenomen via een activa-passivatransactie en niet aansprakelijk is voor verkeerde adviezen of fouten van voor de datum van overdracht. Alleen bij overdracht van de gehele rechtsverhouding kan Veldsink aansprakelijk worden gehouden. "De consequentie daarvan is dat de consument de tussenpersoon niet kan aanspreken voor de (gestelde) tekortkomingen van T&W nu ook niet op andere gronden is gebleken dat aansprakelijkheid van T&W op de tussenpersoon is overgegaan."