Esther en Gerben praten enthousiast over het integratieproject waar ze nu al beiden ruim een jaar bij betrokken zijn. “Bij het begin van het project hebben we een jaarplanning gemaakt. Je kunt bij een integratie niet alles in één keer doen. De eerste stap was helder: zorgen dat de Vivat data goed geïntegreerd worden in de NN-systemen, zodat we adequate en betrouwbare berekeningen kunnen blijven maken”, zegt Gerben. “We gaan daarbij niet over één nacht ijs.”
Esther vult aan: “Tegelijkertijd moeten wel de uitgangspunten (hoe de Vivat-portefeuille in de NN-rapportages verwerkt gaan worden) helder zijn, zodat straks ook een goede integratie plaatsvindt in de processen van NN. De meest interessante actuariële stap van de samenvoeging komt nog. Op dit moment is helder inzichtelijk wat de polissen en claims zijn van NN en wat de polissen en claims zijn van Vivat. Als dat straks geïntegreerd is bereiken we nog meer efficiency in onze berekeningen.”
Het goed vaststellen van de verzekeringstechnische verplichtingen tijdens zo’n proces is volgens Gerben ongelooflijk belangrijk. “Alle polissen en claims die in de verzekeringsadministratie bij Vivat zitten, moeten over naar de administratie van NN. Een belangrijk deel daarvan gaat weliswaar geautomatiseerd, maar je hebt wel alle data, alle informatie nodig om de voorziening te kunnen blijven berekenen”, legt hij uit.
Betrokken bij alle beslismomenten
“Dat betekent voordat je iets doet, je heel goed met elkaar van tevoren de ‘requirements’ van de data moet borgen, zodat je inderdaad elk kwartaal een goede voorzieningsberekening kan afgeven. Daarnaast is het ontsluiten van de data belangrijk zodat andere teams ook weten wat belangrijk is. Wij zijn als onderdeel van het projectteam dan ook betrokken bij alle beslismomenten. Bij elke stap is er een Go of No Go. Gelukkig konden we uiteindelijk altijd een Go afgeven”, zeggen Gerben en Esther.
Complexe operatie
Gerben omschrijft zichzelf als redelijk proces georiënteerd. “Het begeleiden van die processen vond ik inderdaad heel leuk en interessant. Als het allemaal lukt, zoals we het bedacht hebben, word ik daar wel blij van en ben ik trots dat ik daar een bijdrage aan heb geleverd. Als senior actuaris is mijn rol ook om naar het grotere plaatje te kijken en de samenhang te zien.”
Parallel aan de integratie van administratieve systemen en technische voorzieningenberekeningen speelde ook nog dat NN voor Solvency II berekeningen werkt met een Partieel Intern Model. “Dat moest voor Vivat aangepast worden, wat een ander groot project was waarbij ons team ook betrokken is geweest. Dat maakt het werken als senior actuaris bij NN Schade heel interessant”, zegt Gerben.
Aparte jaarverslaggeving
Nog een andere uitdaging was dat voor 2020 een aparte jaarverslaggeving van Vivat Schade gemaakt moest worden. “Een deel van de informatie lag nog bij Athora en een deel was al naar NN over. Dat vroeg om een goede samenwerking tussen partijen om alle informatie goed te krijgen. Ook hier speelde dat duidelijke afspraken heel belangrijk waren en ook het monitoren daarvan. Zo was bij Athora bepaalde informatie (asset informatie en rapportage) niet gesplitst tussen Schade en Leven. Maar het Leven deel mocht niet gedeeld worden met NN. Daar zat een hoge mate van complexiteit. Maar dat is echt goed gelukt.”
Rekenmodellen toepassen
Het werk van een actuaris is natuurlijk ook het ontwikkelen van rekenmodellen zodat per kwartaal de voorziening vastgesteld kan worden. “We hebben natuurlijk inzage hoe de schadelast zich ontwikkelt in de tijd en daarmee kunnen we een inschatting maken over het lopende jaar. Die rekenmodellen worden gevoed met objectieve criteria en getest.”, zegt Gerben. “Komend jaar gaan we de kalibratie van deze modellen gezamenlijk doen, waarbij de laatste belangrijke stap in de integratie op actuarieel gebied plaatsvindt”, zegt Esther.
Leuke baan
Zowel Gerben als Esther zijn enthousiast over hun werk bij NN Schade. “Het is ongelooflijk boeiend, zeker met zo’n integratie. Je bent echt als team aan het werk en betrokken”, zegt Esther. “Dat vergt van een senior actuaris dat je een teamspeler bent die mensen verbindt. Belangrijk is dat je niet alleen sterke analytische vaardigheden hebt, maar ook dat je communicatief sterk bent. Je moet aan alle betrokken partijen kunnen uitleggen wat we aan het doen zijn, waar de belangen en de prioriteiten liggen. Je moet iedereen meekrijgen tijdens zo’n project”, legt Gerben uit.
Esther vult aan: “Je hebt binnen NN de mogelijkheid om door te groeien en bij verschillende interessante trajecten betrokken te zijn. Ik ben begonnen bij NN Group, was betrokken bij de integratie van Delta Lloyd en mede om die kennis en kunde nu aangehaakt bij deze integratie.”
“Het is gewoon mooi om bij één van de grootste verzekeraars in Nederland te kunnen werken, dat zorgt er inderdaad voor dat er voldoende mogelijkheden zijn om continu uitgedaagd te worden”, zegt Gerben.
Dit is een partnerbijdrage van NN Group - Lees hier meer in hun partnerdossier.
Lees ook: