147 DIN Plan-klachten teruggetrokken bij 'onbetrouwbaar' Kifid

147 consumenten die zijn aangesloten bij de Stichting Allianz DINPlan Dupe hebben hun woekerpolisklachten teruggetrokken bij Kifid. "Kifid betoont zich onbetrouwbaar!", stelt de teleurgestelde club, die vindt dat een procedure bij de Hoge Raad over de informatieplicht wordt genegeerd. Kifid laat juist weten de uitspraak in die zaak af te wachten.

De stichting vertegenwoordigt klanten met een Allianz DIN plan, maar trekt zich na acht jaar terug uit de klachtenprocedures. "Jarenlang zijn ze aan het lijntje gehouden, is de klachtbehandeling op verzoek van verzekeraars twee keer langdurig stilgelegd en veranderde Kifid lopende de procedures de regels." In oktober leken de kansen te keren: toen kwam een advies aan de Hoge Raad naar buiten, dat concludeerde dat verzekeraars zich de verkoop van beleggingsverzekeringen voor de informatieverstrekking niet louter mochten verschuilen achter de toen geldende RIAV-informatieregels. Dat werpt een nieuw licht op de behandeling van klachtzaken, vindt de stichting: "Nu het advies aan de Hoge Raad over de informatieplicht van verzekeraars aan verzekerden een reëel perspectief op een positieve wending biedt, kondigt Kifid aan alle klachten vanaf 4 december 2021 af te zullen handelen. De daarbij geschetste procedure is de spreekwoordelijke druppel. Kifid betoont zich onbetrouwbaar!"

'Kifid kiest partij voor uitrokende verzekeraar'

De strijd gaat over het niet informeren van polishouders over provisies en andere kosten die op hun inleg zijn ingehouden. "Samen zijn ze door Allianz voor miljoenen euro’s benadeeld. Kifid beweert ‘een gelijk speelveld te bieden voor consumenten, ondernemers en financiële dienstverleners en rekening te houden met het kennisverschil tussen consumenten en ondernemers en financiële dienstverleners'. In de praktijk kiest Kifid steevast partij voor de verzekeraar en trekt de verzekerde aan het kortste eind."

Allianz wordt door DINPlan Dupe beticht van het "uitroken van gedupeerden". "Geheimhoudingsclausules die feitelijk verboden zijn (en volgens het Verbond van Verzekeraars niet bestaan) worden met instemming van Kifid verder aangescherpt. De Minister van Financiën staat het oogluikend toe. De fracties in de Tweede Kamer kennen de misstanden maar zijn onmachtig ze een halt toe te roepen."
Kifid heeft volgens de stichting het standpunt dat Allianz geen blaam treft "want toen deze polissen werden afgesloten, was het wettelijk nog niet verboden je klanten te belazeren." Maar het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad houdt nu in dat verzekeraars ook voor 1994, toen de RIAV-informatieregels van kracht werden, wettelijk verplicht waren om verzekerden duidelijk en begrijpelijk voor te lichten voor de risico’s. "Kifid weigert dus het arrest van de Hoge Raad af te wachten en zet de afhandelingsprocedure van alle aangehouden klachten in gang. Onze vorderingen zullen afgewezen worden zonder dat daartegen nog beroep mogelijk is. Na jarenlange strijd tegen Allianz - door slachtoffers zélf gefinancierd – is de maat vol. ‘En masse’ trekken gedupeerden nu hun klachten in."

Kifid: we wachten uitspraak Hoge Raad af

"Dat consumenten met een DIN Plan-beleggingsverzekering teleurgesteld zijn dat zij met de verzekeraar niet tot een vergelijk komen is begrijpelijk", reageert het klachteninstituut. "De voorstelling van zaken die Stichting DIN Plan geeft in haar persbericht doet geen recht aan de werkelijkheid." Kifid is sinds april 2018 voortdurend in contact geweest met zowel de stichting als Allianz, zo luidt het verweer. "Dit heeft meerdere keren geleid tot het aanhouden van de klachtbehandeling, zowel op verzoek van de stichting/consumenten als op verzoek van de verzekeraar. Dit heeft ertoe geleid dat Kifid drie door de stichting voorgedragen klachtzaken als voorbeeldzaken inhoudelijk heeft behandeld, tot en met hoger beroep."

Nadat de stichting en Allianz begin november hebben laten weten dat zij onderling niet tot een vergelijk konden komen, heeft Kifid de behandeling opgepakt. "Voor de DIN Plan-klachten geldt: we behandelen de klacht tot en met de schriftelijke procedure. Met het doen van uitspraken, en indien nodig mondelinge behandelingen, wachten we totdat de uitkomst van de prejudiciële procedure bij de Hoge Raad bekend is. Dit heeft Kifid begin november gecommuniceerd met het bestuur en de advocaat van de stichting en met de individuele deelnemers van de stichting." Bij Kifid zijn in totaal 176 klachten ingediend; daarvan zijn er tot nu volgens Kifid 147 ingetrokken.

Rob van de Laar

Rob van de Laar

redacteur AM

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.