Als je echt grote stappen wilt maken in verduurzaming van de maatschappij, dan pak je de oudere woningen aan. Terwijl je natuurlijk de koop van nieuwe woningen met energielabel A stimuleert. In dat laatste voorzien diverse groene hypotheken. Maar hoe gaan we als branche de mensen helpen die nú hun energierekening zien stijgen en misschien wel letterlijk in de kou zitten?
Diverse voordelen verduurzamen
Dat verduurzaming van de woning het antwoord is, daar twijfelen weinig mensen aan. Maar 25% van de woningen hebben al energielabel B of A. Er liggen dus veel kansen om woningen met energie-onzuinige labels te verduurzamen. Naast een aanzienlijke besparing op de energierekening hebben maatregelen voor verduurzaming een bijkomend voordeel: het huis wordt meer waard en verkoopt sneller. Zo blijkt uit een enquête van Motivaction onder NVM-leden.
Het financiële mes snijdt dus aan twee kanten: de energielasten en de waarde van de woning. Bovendien vergroot je met verduurzaming je eigen wooncomfort en draag je bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Want woningen en kantoren verbruiken ruim 30% van de energie in Nederland.
Complexiteit biedt kansen voor intermediair
Uit onderzoek van Woonnu blijkt dat meer dan 75% van de woningeigenaren wil verduurzamen. Wat houdt ze dan tegen?
De eerste uitdaging is de complexiteit van de verduurzamingsmarkt. Niet alle duurzaamheidsmaatregelen zijn even geschikt voor alle woningen. Wat in ieder geval een grote besparing oplevert is isolatie van dak, spouwmuren en vloer. En natuurlijk HR++-glas. Volgens de Energiebespaarders leveren al deze isolatiemaatregelen samen een besparing van 70% op.
Maar zelfs voor isoleren krijg je als klant te maken met veel verschillende aanbieders voor ieder type isolatie. En dan hebben we het nog niet over de beoordeling van zaken als zonnepanelen en warmtepompen.
De tweede uitdaging is het werk financieren. Wegen de kosten tegen de baten op? Hoeveel kun je lenen? Voor antwoord op deze vragen speelt een adviseur natuurlijk een thuiswedstrijd en scoren is heel makkelijk! Verduurzaming is dan ook een logisch onderdeel van de maandlastenadvisering.
Die drempel voor de klant moet dus omlaag. Hoe? Door het financiële advies met advies over verduurzamen en alle regelwerk te integreren.
Makkelijk verduurzamen met scherpe hypotheekrente
Met zo’n geïntegreerd totaalpakket maakt de adviseur verduurzamen makkelijk voor de klant. Dit is de gedachte achter ‘Groene Hart Hypotheken’, een gezamenlijk initiatief van Tulp Hypotheken, de Energiebespaarders en DAK Intermediairscollectief.
De adviseur is het aanspreekpunt voor de klant. Via de adviseur krijgt de klant vrijblijvend advies over verduurzamen van de Energiebespaarders. Wat er kan, wat het kost en wat het oplevert. De klant krijgt met deze ‘Bespaarscan’ een echt objectief beeld van wat het beste bij hem past, omdat alle verduurzamingsoplossingen worden meegewogen in het advies.
Met het budget helder, kan de klant bij de adviseur een Groene Hart Hypotheek afsluiten. De hele scherpe rente is mogelijk is dankzij de backing van Tulp Hypotheken. Klanten kunnen hun hypotheek oversluiten, of een aanvullende hypotheek voor de verduurzaming afsluiten. De hypotheek is er ook voor de aanschaf van een woning, inclusief verduurzamingswerk.
Installatie oplossingen in het pakket
Ook de installatie van de gekozen oplossingen zit in het pakket. De Energiebespaarders werken alleen met erkende installateurs, bieden garantie op het werk én certificering van het energielabel. Dat energielabel is belangrijk, want de klant krijgt rentekorting als het energielabel van de woning met twee stappen verbetert. Of van B naar A gaat. Voor kopers van een nieuwe woning met label A geldt die rentekorting natuurlijk ook.
Omdat we een hoge kwaliteit van verduurzamingsadvies willen verzekeren, is de Groene Hart Hypotheek exclusief voor leden van DAK. Voor onze leden faciliteren we de benodigde opleidingen. Geïnteresseerde adviseurs kunnen zich makkelijk aanmelden.
Eerste zoekfunctie erkende verduurzamingsadviseurs
De website van Groene Hart Hypotheken is de eerste met een zoekfunctie voor erkende verduurzamingsadviseurs. Dat word je natuurlijk niet zomaar. Certificering als Adviseur Duurzaam Wonen is de eerste eis. Al bijna 7.300 professionals mogen zich Adviseur Duurzaam Wonen noemen. Nog eens 1.200 adviseurs volgen momenteel de opleiding, waarvan DAK een van de initiatiefnemers is.
Daarnaast volgen de adviseurs de uitgebreide producttraining van Groene Hart Hypotheken. Alle adviseurs die in de zoekfunctie zijn opgenomen, voldoen aan deze opleidingseisen. Zo weten klanten zeker dat ze advies krijgen van mensen die echt verstand hebben van verduurzamen.
Verduurzaming is een must. Zeker vanwege het klimaatakkoord, maar ook omdat de maandelijkse energierekening blijft stijgen. Door zich te verdiepen in verduurzaming en de advieskansen van deze maatschappelijke uitdaging, kan de onafhankelijke adviseur voor klanten de maandlasten aantoonbaar verbeteren.
Dit artikel is gesponsord door DAK Intermediairscollectief
Lees ook: