“Enerzijds via DNB en AFM bij consumenten aandringen op het afbouwen van hypotheekschulden. Anderzijds toestaan dat uitvoering van dit streven door de consument door de financiële sector zelf onaantrekkelijk wordt gemaakt. Dat geeft voor de consument niet de duidelijkheid die wenselijk is”, aldus Oosterbaan, die op LinkedIn veel bijval krijgt van zijn volgers.
Man weigert inzage in spaarvermogen
De geschillencommissie deed recent uitspraak in de kwestie. De Aegon-hypotheekklant weigerde na gedeeltelijke aflossingen van de hypotheekschuld volledig inzicht te geven in de opbouw van zijn volledige spaarvermogen, nadat de geldverstrekker hierom verzocht op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). De man verstrekte overigens wel de pensioenoverzichten van hem en zijn echtgenote en gaf aan dat er vanuit pensioeninkomsten ruimte was om te sparen, mede als gevolg van de corona-omstandigheden.
Aegon legt gegevens vast in frauderegisters
Voor Aegon was dat onvoldoende. De hypotheekverstrekker wilde over een periode van twaalf maanden inzage hebben in de opbouw van het spaarvermogen. De man weigerde de gegevens te verstrekken, wat ervoor zorgde dat zijn personalia voor de duur van acht jaar in de interne registers van Aegon staan geregistreerd. Terecht vindt Kifid.
Omzeilen van omzettingskosten
Tijdens de zitting van de commissie kwam ter tafel dat de betreffende klant een uit negen leningdelen bestaande hypotheek heeft en dat vorig jaar een verhoging van een daarvan is aangevraagd. Aegon liet weten niet blij te met het verhogen van een leningdeel om een ander deel mee af te lossen, omdat daarmee omzettingskosten worden omzeild. Voor de commissie reden om onder de aandacht te brengen dat het niet de bedoeling is dat Wwft-cliëntenonderzoek wordt gebruikt om informatie boven tafel te krijgen die Aegon om een andere reden wil hebben.
Fors volume voortijdige aflossingen
“Het is bekend dat veel geldverstrekkers te maken hebben met een fors volume aan voortijdige aflossingen en dat dit het rendement van deze geldverstrekkers onder druk zet”, reageert Oosterbaan. “Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat met het ontmoedigingsbeleid dat Aegon hier rondom afbouw van hypotheekschulden voert zij met de wet in de hand een middelvinger opsteekt naar AFM en DNB.”
Organisaties hadden best kunnen reageren
Hij zegt het te betreuren dat organisaties als AFM, DNB, VEH, Adfiz, OvFD niet op eigen initiatief hebben gereageerd op de uitspraak van de commissie. “Het slaafs toepassen van wetten en regels miskent het feit dat deze bedoeld zijn om als hulpmiddel te komen tot enige ordening in de samenleving. Soms moet je de moed hebben om te zeggen: het kan wel zo zijn dat de regels zo luiden, maar zo heeft de wetgever het in deze kwestie nooit bedoeld. Wanneer je als financiële instelling dit niet meer kan of durft op te brengen, dan kun je de mensen die jouw bedrijf vormen net zo goed vervangen door robots.”