Zegt u 'het spijt me' na een gebrekkig advies?

Zegt u 'het spijt me' na een gebrekkig advies?

Goed advies geven en het vervolgens goed regelen. Dat is zo'n beetje de kern van ons beroep. Dat geldt voor u als verzekeringsadviseur en voor mij als kandidaat-notaris. Gelukkig gaat dat meestal goed. Maar soms ook niet. En juist in ons vak is dat meer dan vervelend. Daarbij verwacht de consument foutloze dienstverlening, en dat is logisch. Want fouten op dit gebied kunnen niet alleen behoorlijk kostbaar, maar ook behoorlijk pijnlijk zijn. Een artikel van Martijn van Valburch.

Toeslagenaffaire

Soms graven mensen (of zelfs hele organisaties) die een fout hebben gemaakt zich steeds verder in. Ik hoef het woord 'toeslagenaffaire' maar te noemen en u weet wat ik bedoel. In plaats van gewoon eerlijk toe te geven wat er was misgegaan, probeerden ambtenaren en bewindspersonen de ene fout met de andere toe te dekken. Een beetje zoals de scène uit Staining Whistler’s Mother (1997) waarin Mister Bean in een vlek op een schilderij begint te wrijven die daardoor – uiteraard – alleen maar groter wordt.

Einde van het liedje: niet alleen de levens van talloze burgers verwoest, maar ook een kabinet gevallen en het vertrouwen van de burger in de Belastingdienst onherstelbaar geschaad.

Tuchtrecht

Dat verschijnsel zie je ook bij uitspraken van tuchtrechters over notarissen. Die gaan vaak over communicatie, of eigenlijk: het gebrek daaraan. Het patroon herhaalt zich verrassend vaak... Notaris maakt fout. Cliënt belt of mailt. Notaris reageert niet adequaat (of helemaal niet). Cliënt wordt boos. Notaris draait er omheen, bagatelliseert de zaak of schiet in de verdediging (of een combinatie van die drie). In plaats van gewoon te luisteren naar de cliënt en begrip te tonen voor zijn onvrede.

En dan dient de cliënt een klacht in en legt de tuchtrechter een zware sanctie op. Niet vanwege de fout, maar vanwege de verkeerde reactie van de notaris toen hij daarop werd aangesproken. Daardoor is de consument immers zijn vertrouwen in de notaris verloren. En zonder dat vertrouwen kan het notariaat niet functioneren. De verzekeringsbranche trouwens ook niet.

Biechtstoel

Als ik een oude kerk bezichtig, sta ik vaak even stil bij de biechtstoel. Een plek waar generaties mensen hun fouten hebben uitgesproken, vanwege gewetenswroeging of uit angst voor het laatste oordeel. Ze toonden berouw, herstelden de (morele) schade en konden vanuit die basis verder met hun leven zonder gehinderd te worden door de fouten uit het verleden. Zo’n biechtstoel is wat dat betreft eigenlijk een prachtig symbool: schoon schip maken en je voornemen om het voortaan beter te doen.

Correct en integer handelen is in ons beroep geen keuze”

Onlangs heb ik dat bij een cliënt gedaan. “Het spijt me,” zei ik tegen hem, nog voordat hij iets had gezegd. Want ik zag wel dat ik tekortgeschoten was in het waarmaken van zijn verwachtingen. Dat waardeerde hij. Helemaal toen ik hem vertelde wat ik had gedaan om herhaling in de toekomst te voorkomen. Hij vond het een verademing om eens met iemand te spreken die zich kwetsbaar durfde op te stellen. Per saldo heeft het de binding met de aanvankelijk teleurgestelde cliënt alleen maar versterkt.

Onverbiddelijk oordeel

Correct en integer handelen is in ons beroep geen keuze. Het is de basis. Dus trek het boetekleed aan als u een keer een fout gemaakt hebt. Want anders komt het onverbiddelijke oordeel later alsnog. Met een beetje pech niet van de rechter, waar u nog de kans krijgt om uw kant van het verhaal te vertellen. Maar van Google, in de vorm van een slechte review. Die kun je maar beter voor zijn.

Deze blog is geschreven in opdracht van Monuta door mr. Martijn van Valburch. Hij is kandidaat-notaris bij Dijkman & van Doorn notariaat – estate planning en EPN-gecertificeerd estate planner. Lees meer achtergrondartikelen in het partnerdossier van Monuta. 

U kiest uw klanten. Niet andersom

U kiest uw klanten. Niet andersom

"Wat kost een testament bij u?" Als je een notaris echt chagrijnig wilt krijgen, dan moet je dat als eerste aan hem vragen. Het is een beetje alsof je een slagerij binnenloopt om te vragen: "Wat kost vlees bij u?" Waarop de slager dan zal antwoorden dat dat ervan afhangt: "Wilt u varkensvlees of biologisch rundvlees? Wilt u een ossenhaas of gehakt? En hoeveel ons wilt u eigenlijk?" Stel je voor dat de klant vervolgens zegt: "Ik weet ook nog niet precies wat voor vlees ik wil, maar kunt u niet gewoon een prijs noemen? Want ik ben slagers aan het vergelijken."

Bespreek jij uitvaartkosten als de klant er zelf niet over begint?

Bespreek jij uitvaartkosten als de klant er zelf niet over begint?

In de uitvaartbranche mag praten over de dood dan heel normaal zijn, voor heel veel mensen blijft het moeilijk. Over het einde denken we gewoonweg liever niet na. Terwijl de huidige coronacrisis ons bij uitstek confronteert met onze sterfelijkheid. Moeten we er in deze tijd niet juíst over praten, zou je denken… ? Lees de blog van Ruud van der Wal.

Maar de adviseur is er niet. De enige stille getuige van zijn betrokkenheid is zijn factuurbedrag op de nota van afrekening.

Ben jij die (on)zichtbare adviseur bij een hypotheekofferte?

De nota van afrekening. Voordat we de hypotheekakte ondertekenen, neem ik hem uiteraard met uw klanten door. Dat is het moment waarop de kopers zien wat hun nieuwe huis hen tot nu toe gekost heeft. Niet alleen de koopprijs en de overdrachtsbelasting, maar ook de kosten van de makelaar, de bank, de NHG, de notaris, de taxateur, het kadaster en last but not least… de hypotheekadviseur. Een veelvoud van de kosten van de notaris. Wat ik de adviseur overigens van harte gun. Lees hier de nieuwe blog van kandidaat-notaris Martijn van Valburch.