Het verlengingsvoorstel dat de consument kreeg van ASR was een tarief van 1,1 procent voor 5 jaar vast. De rente op een NHG-hypotheek was lager. De klant was daar verbolgen over, omdat het risico van zijn hypotheek gezien de schuldmarktwaardeverhouding waarschijnlijk kleiner is dan een startende NHG-klant.
'Ongeoorloofde discriminatie'
Dat hij niet aan de voorwaarden voor de NHG kon voldoen, lag bovendien deels buiten zijn invloedsfeer omdat hij in de Randstad woont. Bovendien staat volgens de klant uiteindelijk de hele gemeenschap garant voor de hypotheekgarantie, ook de mensen die er geen gebruik van maken. De slotsom luidt dat ASR dus ongeoorloofd discrimineert met het onderscheid tussen NHG-klanten en eigenaren zonder garantie.
Geen gelijke gevallen
Kifid zet een streep door die uitleg. Discrimineren heeft te maken met gelijke behandeling voor gelijke gevallen. Daar is hier geen sprake van. Met en zonder NHG zijn verschillende situaties. Daarvoor is niet relevant dat de consument een duurdere woning in de Randstad heeft.
Begrip voor verzoek om transparantie
Bovendien staat het ASR vrij om zelf hun rentebeleid te bepalen. De commissie vindt niet dat de geldverstrekker naar redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar heeft gehandeld. ASR heeft uitgelegd dat het rentetarief niet alleen met risico te maken heeft, maar ook met de kapitaalregels die gelden voor hypotheken op de balans. Die zijn minder streng voor hypotheken met NHG.
De commissie heeft begrip voor het standpunt dat de consumenten wat meer transparantie verlangen omtrent het rentebeleid van ASR. Desalniettemin worden alle vorderingen afgewezen. De uitspraak is bindend.