Klant Aon hoeft uitbreiding dekking niet te betalen: opzegmogelijkheid niet genoemd

Klant Aon hoeft uitbreiding dekking niet te betalen: opzegmogelijkheid niet genoemd

Aon-volmachtdochter One Underwriting mag een klant geen premie rekenen voor het uitbreiden van de inboedelverzekering met een cyberrisicodekking, oordeelt Kifid. De klant is door Aon in de brief over de uitbreiding niet geïnformeerd over de mogelijkheid tot opzeggen.

De klant heeft bij One een inboedelverzekering gesloten die maandelijks kan worden opgezegd. Worden premie of voorwaarden aangepast, dan gaan de wijzigingen in op de jaarlijkse verlengingsdatum. November vorig jaar krijgt de vrouw van Aon bericht dat vanaf 1 februari 2021 de CyberHulpdekking standaard onderdeel uitmaakt van de inboedelverzekering. Daarvoor betaalt de klant € 1,27 per maand extra. In de brief staat dat de vrouw contact op kan nemen als ze vragen heeft.

Cyber is geen inboedel

De vrouw ziet het nut niet van de extra dekking: die is ongevraagd en ongewenst, betoogt ze bij Kifid. Het begrip 'inboedel' heeft geen betrekking op digitale gegevens of informatie; een cyberdekking hoort dus niet thuis in een inboedelpolis, vindt ze. One doet aan koppelverkoop en biedt klanten geen mogelijkheid om van de extra dekking af te zien.

Geen oneerlijk beding

De geschillencommissie oordeelt dat een verzekeraar zelf mag bepalen welke risico's wel en niet worden gedekt. De voorwaarde dat de premie of de voorwaarden mogen worden aangepast, is geen oneerlijk beding, aldus de commissie. Wijzigingen gaan in per contractsvervaldatum en de consument kan op elk moment de verzekering opzeggen. De klant is bovendien tijdig en duidelijk geïnformeerd over de aanstaande uitbreiding. In beginsel heeft Aon dus goed gehandeld.

Verwijzen naar flyer niet genoeg

Maar de opzeggingsmogelijkheid is in de brief aan de klant niet naar voren gekomen en daarover struikelt Aon: "Hoewel in de brief wel wordt verwezen naar een flyer, en in de flyer wordt verwezen naar een verzekeringskaart met informatie over de cyberhulp en de opzegmogelijkheden, is dat niet voldoende. De gevolmachtigde had de consument er in de brief op moeten wijzen." Daarom is de wijziging van de dekking per contractvervaldatum niet rechtsgeldig. De polis moet ongewijzigd voortgezet tot de eerstvolgende contractvervaldatum, 1 februari 2022. "De commissie overweegt evenwel dat de gevolmachtigde in de interne klachtprocedure heeft voorgesteld de premie voor het eerste jaar na de wijziging voor zijn rekening te nemen. Hiermee is feitelijk sprake van een wijziging van de verzekering zonder nadeel voor de consument."

Geen plicht tot ongewijzigd voortzetten

Wat Kifid betreft, wordt de polis met uitbreiding, maar zonder aanvullende premie voortgezet. "Het staat de gevolmachtigde vrij de verzekering per eerstvolgende verlengingsdatum te wijzigen, mits hij hierbij voldoet aan de daarvoor geldende vereisten. De commissie kan de gevolmachtigde niet verplichten om de inboedelverzekering in de toekomst ongewijzigd, zonder CyberHulpdekking, voort te zetten." De geschillencommissie oordeelt dat de verzekering zonder de premieverhoging van € 1,27 zal worden voortgezet tot de eerstvolgende contractvervaldatum, of zoveel eerder als de verzekering wordt opgezegd.

Bindend advies 2021-0270, 23 maart 2021

Rob van de Laar

Rob van de Laar

redacteur AM

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.