Tweesecondelijm
In juli 2019 sluit de man een inboedelverzekering via Aegon af. Een aantal maanden later meldt hij de schade aan de Hugo Boss jas, er zou tweesecondelijm op zijn gekomen. Aegon vraagt vervolgens om aanvullende informatie over de schade en de man stuurt naar aanleiding hiervan een foto van de beschadigde jas. De foto’s werden door de verzekeraar geanalyseerd en wat bleek: ze waren gemaakt in mei 2019, dus voor de ingangsdatum van de verzekering.
Onderzoek ontlokt bekentenis
Er volgt een onderzoek door een Dekra expert, aan wie de man toegeeft dat de schade aan de jas voor het afsluiten van de verzekering was ontstaan. Aegon besluit de gegevens van de klant gedurende vier jaar in het Incidentenregister en het Extern Verwijzingsregister (EVR) op te nemen. Daarnaast vordert het ook de gemaakte onderzoekskosten terug, die op ruim 1.000 euro uitkomen.
Kosten van het onderzoek en omstandigheden
De klant is het hier niet mee eens. Zo acht hij de declaratie van Dekra te hoog en zegt dat dit de eerste en enige keer is dat hij een frauduleuze schadeclaim indient. Ook vindt hij dat de verzekeraar meer rekening had moeten houden met de omstandigheden, zoals zijn spijtbetuiging, leeftijd en het lage schadebedrag.
EVR-registratie blijft staan
Kifid oordeelt dat Aegon de gegevens van de klant terecht in het EVR heeft geregistreerd, vanwege de fraude met de datum van de schade. Ook blijft het registratietermijn van vier jaar staan. Wel acht Kifid de onderzoekskosten te hoog. Het bedrag dat de man moet betalen wordt daarom verlaagd naar zo’n 50 euro.