De man vroeg eind 2018 een autoverzekering aan. De gevolmachtigde, die zich richt op hoger opgeleiden, heeft een bevestiging van de aanvraag aan de man gestuurd met het verzoek te controleren of de gegevens juist zijn. In deze bevestiging staat onder meer: opleiding hbo. De man, die op dat moment een hogere beroepsopleiding volgde, bevestigde dat de gegevens correct zijn, waarna hij het polisblad per e-mail ontving.
Claim afgewezen vanwege te lage opleiding
Een jaar geleden is het voertuig gestolen, waarna de man aangifte deed. Promovendum meende vervolgens de claim af te moeten wijzen, omdat de man in het aanvraagformulier de vraag naar de hoogst afgeronde opleiding niet juist heeft beantwoord. Hij had moeten opgeven wat zijn hoogst genoten voltooide opleiding is. Als hij dit wel juist had doorgeven, zou volgens de gevolmachtigde de verzekering niet tot stand zijn gekomen.
Gevolmachtigde vraagt klant om vergoeding
In plaats van uit te keren, vroeg deze de onfortuinlijke automobilist de onderzoekskosten van ruim 2.000 euro te vergoeden. Ook de verzekering werd beëindigd. Met Promovendum kwam hij er niet uit, waarna de geschillencommissie van Kifid zich over de zaak boog en een niet-bindend advies gaf. Die was duidelijk: de man heeft weliswaar bij het afsluiten van de mededingingsverzekering de vraag over zijn opleiding onjuist beantwoord; echter zou gevolmachtigde wanneer die dat zou hebben geweten de verzekering hebben geaccepteerd omdat de toenmalige partner van de man wel over het juiste opleidingsniveau beschikte.
Verzekering moet desgevraagd worden hersteld.
Ook het woonadres dat de man opgaf klopte volgens de gevolmachtigde niet, waardoor hij te weinig premie zou hebben betaald. Hij woonde bij het afsluiten van de verzekering tijdelijk bij zijn ouders. Korte tijd later gaf hij zijn nieuwe adres op, wat overigens niet leidde tot een premieverhoging. Ook werd de man verweten dat hij niet door had gegeven dat zijn relatie was beëindigd. Dat had volgens Promovendum wel gemoeten. “Er is geen verplichting om tussentijdse (risico)wijzigingen te melden”, aldus de geschillencommissie, die bepaalde dat de dagwaarde van de auto vergoed moet worden. Ook de verzekering moet worden hersteld als de klant daar om zou vragen.