Het tijdelijke loket was alleen open voor klachten over rentederivaten van kleinzakelijke ondernemers: bedrijven met maximaal 50 werknemers en een omzet/balanstotaal van minder dan € 10 miljoen. De klacht moest betrekking hebben op een rentederivaat afgesloten in het kader van zakelijke kredietverlening bij ABN Amro, Deutsche Bank, ING, Rabobank, SNS Reaal of Van Lanschot. En de looptijd van het rentederivaat was op 1 april 2011 nog niet geëindigd.
Ruim 80 klachten
De laatste klacht is eind december afgesloten; op verzoek van bankenvereniging NBB gaan de luiken nu dicht: "Nu Kifid geen klachten over rentederivaten meer in behandeling heeft, zien de banken geen reden om het tijdelijke loket bij Kifid nog langer open te houden." In de vijf jaar dat het loket open was, hebben zich ruim 80 ondernemers gemeld met een klacht. "Een groot aantal klachten is de afgelopen twee jaar ingetrokken, nadat ondernemers van hun bank een aanbod hadden ontvangen volgens het Uniform Herstelkader Rentederivaten (UHK). Ondernemers die specifiek een klacht hebben naar aanleiding van een aanbod van banken onder het Uniform Herstelkader moeten daarvoor overigens naar de Geschillencommissie Uniform Herstelkader; deze klachten behandelt Kifid niet."
Dankzij het tijdelijk loket Rentederivaten MKB heeft Kifid voor ruim twintig ondernemers een bemiddelingsresultaat bereikt; in deze klachten hebben bank en ondernemer samen alsnog een oplossing gevonden. De Geschillencommissie Rentederivaten heeft in ruim 10 klachtzaken een uitspraak gedaan. Tegen twee van deze uitspraken is beroep ingesteld. Over die klachten heeft de Commissie van Beroep in 2018 opnieuw geoordeeld en uitspraak gedaan.
Drie keer verlengd
Het loket werd in 2015 ingesteld voor ondernemers die in financiële problemen waren gekomen door het afnemen van rentederivaten waarvan de risico’s bij verkoop door de betrokken banken niet duidelijk zijn gemaakt. Kort gezegd sloten deze ondernemers een beleggingsproduct af dat beschermde tegen rentestijgingen, maar uiteindelijk een averechts effect had toen de rentes maar bleven dalen. Kifid besloot de afgelopen jaren op verzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en MKB Nederland tot driemaal toe een jaar langer door te gaan met de behandeling van klachten.