De eigenaar van de crossmotor beklaagde zich bij Kifid dat Univé de dagwaarde van € 6.000 niet wilde vergoeden van de crossmotor die werd ontvreemd na een inbraak vorig jaar juni. De man had bij de verzekeraar een woonverzekering afgesloten alsook een WA-verzekering voor de crossmotor en een allrisk verzekering voor een tourmotor.
Onduidelijk wat is verzekerd
Het inbraakslachtoffer meent dat de verzekeraar onduidelijk is geweest over de verzekeringsvoorwaarden. Hij heeft maar liefst zes verzekeringen afgesloten bij Univé en daarbij heeft hij in zijn ogen zoveel ingewikkelde documentatie ontvangen dat het hem niet meer helder is wat wel en niet tegen diefstal verzekerd is.
Verzekeraar had meer informatie moeten geven
Hij vindt dat de verzekeraar hem wel van wat meer informatie had mogen geven, omdat hij maandelijks € 250 overmaakt aan premies. Voor een klein bedrag meer per maand zou de crossmotor namelijk wel tegen diefstal verzekerd zijn, zo is hem nu duidelijk geworden.
Ook refereerde hij aan een gesprek dat hij medio 2016 had met een medewerker van de verzekeraar en te horen kreeg dat alles in zijn huis en garage prima verzekerd was.
Gewijzigde gezinssituatie aanleiding voor contact
De aanleiding voor het betreffende contact was overigens de gewijzigde gezinssituatie van de man. In dat gesprek zegt hij te hebben gemeld het heel belangrijk te vinden om goed tegen diefstal verzekerd te zijn. Echter heeft hij volgens verzekeraar niet duidelijk gemaakt dat hij in de veronderstelling was dat de crossmotor onder de inboedelverzekering viel. Dan zou op dat moment de verzekering aangepast kunnen worden.
Moet Univé schade vergoeden?
De geschillencommissie boog zich over de vraag of Univé tot uitkering van de crossmotor moet overgaan. “De commissie merkt daarbij op dat verzekeraar daartoe alleen kan worden gehouden voor zover de commissie tot oordeel komt dat consument er gerechtvaardigd op mocht vertrouwen dat zijn verzekeringen dekking boden bij diefstal.”
Polisvoorwaarden zijn leidend
Voor de commissie is dat niet vast komen te staan en dat de verzekeraar informatie- of waarschuwingsverplichtingen geschonden heeft. Univé voerde aan dat zowel de WA-verzekering voor de crossmotor als de inboedelverzekering online is afgesloten, waarbij verzekerden zelf de keuze maken voor de dekking en in de digitale omgeving worden verwezen naar de polisvoorwaarden. Voor de commissie reden om aan te nemen dat de man dat man bekend had moeten zijn met de dekkingsvoorwaarden.
Vordering wordt afgewezen
"Dit betekent dat de vordering van consument beoordeeld moet worden tegen de achtergrond van de polisvoorwaarden. Aangezien uit de voorwaarden in niet mis te verstane bewoordingen blijkt dat andere dan de genoemde motorvoertuigen niet verzekerd zijn op de inboedelverzekering dient de vordering van Consument te worden afgewezen.” De uitspraak is niet-bindend.
Duiding bij uitspraken in de AMkifid-uitsprakenbank
In de AMkifid-uitsprakenbank voorzien advocaten van drie kantoren de Kifid-uitspraken die op am:web zijn gepubliceerd van een juridische toelichting. Dat kan een duiding zijn van het vonnis, of een praktijkles die eruit getrokken kan worden. De database wordt wekelijks aangevuld met nieuwe uitspraken plus duidingen. Ga naar https://kifiduitspraken.amweb.nl/.
Kennissessie Kifid Cases op 31 maart in Den Haag
Op dinsdagmiddag 31 maart staan diverse praktijkcases centraal op de kennissessie Kifid Cases van AMacademy. Bij Kifid in Den Haag praten verzekeringsadvocaten financieel dienstverleners aan de hand van recente Kifid-uitspraken bij over de nieuwste inzichten op het terrein van advies, zorgplicht en kleine lettertjes. Aanmelden kan op amweb.nl