Volgens de hypotheekadviesketen heerst er angst voor Kifid in de markt. De uitspraken over ORV en zorgplicht hebben veel vragen opgeroepen. Die gaan volgens De Hypotheekshop vooral over de reikwijdte. “Heeft een adviseur de plicht om consumenten te informeren over de komst van mogelijk goedkopere alternatieven op de markt die destijds niet en nu wel beschikbaar zijn? Moeten verzekeraars premieverlagingen ook beschikbaar stellen aan hun bestaande klanten?”
Onzekerheid over aansprakelijkheid en financiële gevolgen
Deze en andere vragen kenmerken volgens de hypotheekadviseur de onzekerheid over aansprakelijkheid en de financiële gevolgen. Dat zou adviseurs terughoudend kunnen maken voor het bemiddelen in overlijdensrisicoverzekeringen. “In sommige gevallen wordt consumenten zelfs geadviseerd om zelf een verzekering te sluiten. Wellicht dat deze onzekerheid ook verzekeraars bezighoudt”, aldus De Hypotheekshop.
Die wijst overigens ook op andere oorzaken voor het dalend aantal nieuw gesloten ORV’s. Zo heeft NHG de ORV-verplichting laten vallen en volgen steeds meer geldverstrekkers dat voorbeeld. Ook neemt het aantal oversluiters en doorstromers toe met overwaarde.
Producten niet langer kostendekkend aangeboden
“Deze ontwikkelingen lijken tot gevolg te hebben dat het aantal aanbieders van een ORV afneemt, omdat de producten niet langer kostendekkend kunnen worden aangeboden”, schrijft De Hypotheekshop. In plaats daarvan kiezen volgens de adviesketen enkele van deze verzekeraars (Leidsche, Aegon) ervoor om te investeren in partijen als Dazure, TAF, Hera en Callas. Die gaan zo steeds meer functioneren als een soort regiepartijen voor verzekeringen, aldus De Hypotheekshop.