Een man kocht in april vorig jaar een tweedehands auto bij een autodealer en sloot daarbij de zogeheten Autotrust Extra Garantieverzekering af. In de polisvoorwaarden is onder meer opgenomen dat de nokkenasversteller buiten de garantie valt. Ofwel: gaat die snel stuk, dan moet de nieuwe auto-eigenaar in alle gevallen zelf opdraaien voor het herstel.
Nokkenasversteller valt onder extra garantie
De man kreeg echter bij het afsluiten van de verzekering een overzichtskaart van de autoverkoper, waarop te lezen was dat de nokkenasversteller onder de extra garantie valt. Een week of drie na de aankoop bleek sprake van een probleem met de distributieketting dat ook gevolgen had voor de positie van de nokkenas. Reparatiekosten: € 1.460,36. De gevolmachtigde weigerde echter op te draaien voor de reparatiekosten, omdat de nokkenasversteller niet onder de dekking valt. De koper was het daar niet mee eens en wendde zich tot de geschillencommissie van Kifid.
Dekking staat in overzicht
Hij beargumenteerde onder meer dat hij bij de aankoop van de verkoper een overzichtskaart heeft gekregen waarop de dekking vermeld staat. Juist omdat de nokkenasverstelller daarop expliciet stond vermeld, besloot de man de verzekering af te sluiten. Hij wist namelijk dat er problemen waren met de distributieketting en dat dat weer een probleem zou kunnen opleveren voor de nokkenas (versteller). In de verzekeringsvoorwaarden staat de nokkenasversteller genoemd in relatie tot ‘extra garantie’, maar staat elders vermeld dat dit motoronderdeel is uitgesloten van garantie.
Gevolmachtigde draait op voor onduidelijke communicatie
Voor geschillencommissie van Kifid is duidelijk dat de gevolmachtigde moet opdraaien voor de herstelkosten. “De Commissie oordeelt dat het beroep van gevolmachtigde op de uitsluiting in de voorwaarden naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Gevolmachtigde geeft tegenstrijdige informatie, waardoor het voor consument onduidelijk kan zijn geweest of de nokkenasversteller onder de dekking viel of dat deze van dekking was uitgesloten. De gevolgen van deze onduidelijkheid moet voor rekening van gevolmachtigde komen.” De uitspraak is bindend.
Duiding bij uitspraken in de AMkifid-uitsprakenbank
In de AMkifid-uitsprakenbank voorzien advocaten van drie kantoren de Kifid-uitspraken die op am:web zijn gepubliceerd van een juridische toelichting. Dat kan een duiding zijn van het vonnis, of een praktijkles die eruit getrokken kan worden. De database wordt wekelijks aangevuld met nieuwe uitspraken plus duidingen. Ga naar https://kifiduitspraken.amweb.nl/.
Kennissessie Kifid Cases op 31 maart in Den Haag
Op dinsdagmiddag 31 maart staan diverse praktijkcases centraal op de kennissessie Kifid Cases van AMacademy. Bij Kifid in Den Haag praten verzekeringsadvocaten financieel dienstverleners aan de hand van recente Kifid-uitspraken bij over de nieuwste inzichten op het terrein van advies, zorgplicht en kleine lettertjes. Aanmelden kan op amweb.nl