In 2019 stond je voor het eerst in de lijst AM top 75 powervrouwen. Een eer? Of juist een noodzakelijk kwaad dat het nodig is om de aandacht te vestigen op vrouwen in de financiële dienstverlening?
“Ik draag de AM top 75 powervrouwen een warm hart toe. Om diversiteit en inclusie van iedereen te laten zijn is het van belang om successen met elkaar te vieren. Positieve voorbeelden dragen bovendien bij aan het voorkomen of afnemen van vooroordelen en uitsluiting. Dat is de reden dat we binnen Rabobank Groep, waar Vista Hypotheken als 100% dochter onderdeel van uit maakt, kiezen voor een aanpak waarbij we samen diversiteit vieren. Dat doen we bijvoorbeeld door het organiseren van Diversity Day, de Diversity Award uitreiken aan het team of de afdeling die impact maken met hun aanpak of werkwijze. De afgelopen jaren is Rabobank Groep al vaak in de prijzen gevallen, zoals met de Diamant voor de aanpak van genderdiversiteit, Raket Award voor de plaatsing van mensen met een arbeidsbeperking, C-Talents Award voor de inzet van mensen met een visuele of auditieve beperking, EZVN- Award voor Etnisch Vrouwelijk Manager van het Jaar, Diwan Award voor Management.”
In de financiële dienstverlening is de vrouwelijke invloed lang niet overal voelbaar. Jij bent zelf een uitzondering op de regel. Wat moet er veranderen om de sector aantrekkelijker te maken voor vrouwen?
“Ik vind de sector juist wel aantrekkelijk voor vrouwen: er is een grote variatie aan rollen en functies, maar schijnbaar wordt dat nog niet voldoende gezien. Daarom moet de sector zich openstellen, de deuren openzetten voor divers talent en veel transparanter worden. Rolmodellen helpen daarbij. Rabobank Groep zorgt ook voor een 50-50 m/v instroom in talentontwikkelingsprogramma’s. En in de top zitten we ruim boven de 30% vrouwen, in de groepsdirectie zelfs op 40%. Tell it, and show it.”
Is het de verantwoordelijkheid van topvrouwen om het diversiteitsvraagstuk in de eigen organisatie prioriteit te geven?
“Nee niet alleen, diversiteit is een zaak van iedereen. Van vrouwen, van mannen en van de organisatie zelf. Er moet een cultuurverandering op gang komen, waarin alle talenten evenveel kans krijgen om zich te ontwikkelen, ongeacht achtergrond, etniciteit, leeftijd enzovoort. Binnen Rabobank Groep hebben onze ceo Wiebe Draijer, chro Janine Vos en onze diversiteitsmanager Roeli Pot een belangrijke bijdrage geleverd door diversiteit een strategisch thema te maken, een voorbeeld te zijn voor anderen en het bespreekbaar te maken als diversiteit even niet de aandacht krijgt die het verdient.”
Wat is jouw advies aan jonge vrouwen die de ambitie hebben om in de toekomst een toppositie te bekleden?
“Iedere loopbaan begint met inzet en enthousiasme, met vragen en leren. Doe iedere dag je uiterste best. Laat creativiteit zien, wees kritisch, haal de targets en deadlines. Samenwerken, dat is ook een hele belangrijke. Alles heeft een moment. Laat dat moment niet passeren maar laat op het goede uur gearticuleerd weten wat je wilt. Val, sta op en ga door. Dat is de route voor een ambitieuze vrouw. En uiteraard ook voor een ambitieuze man.”
Wie is jouw voorbeeld als het gaat om het opbouwen van jouw carrière?
“Mijn moeder, fulltime werkende arts en moeder van vier kinderen, liet mij in de praktijk zien dat carrière en gezin prima samen kunnen gaan. Het is niet altijd makkelijk, de maatschappij is er ook anno 2020 nog niet volledig op ingericht, maar het kan. En het is ongelofelijk leuk en rewarding als het lukt, weet ik inmiddels als moeder van een 1- en 4-jarige.”
Wat doe je als je níet aan het werk bent?
“Als ik niet zorg of werk bezoek ik musea of (klassieke)concerten, sport, fotografeer, lees of slaap ik. En ik heb nog een guilty pleasure: op Funda naar huizen kijken. Heerlijke ontspanning en blijkbaar toch niet helemaal toevallig dat ik in deze sector ben beland.”
Netwerkevent AMvrouwen 5 maart bij DAS Amsterdam
Zorg dat je erbij bent!
AMvrouwen is dé ontmoetingsplek voor vrouwelijke managers in de financiële dienstverlening én voor vrouwen die een toppositie nastreven.
Sprekers zijn dit jaar zijn onder anderen Lidwien Suur (Achmea), Hanneke Jukema (DAS), Tanja van der Lippe (Universiteit Utrecht) en Marry de Gaay Fortman (Houthoff Advocaten).
Vrouwen naar de top
Tanja is als hoogleraar Sociologie verbonden aan de Universiteit Utrecht. Zij heeft uitgebreid gepubliceerd over arbeid en zorg van mannen en vrouwen, tijd en tijdsdruk in een vergelijkend perspectief en arbeidsmarktongelijkheden tussen mannen en vrouwen. Marry is als topadvocate verbonden aan Houthoff en was voorheen voorzitter van Topvrouwen.nl, een stichting die ijvert voor een snellere doorstroom van vrouwen naar de top van het bedrijfsleven. Lidwien is lid van de Raad van Bestuur van Achmea.
Informatie en tickets
Mis dit event niet, de inschrijvingen stromen op dit moment binnen en de ruimte is beperkt! Meer informatie en tickets: Ga naar Vrouwen.amweb.nl