Verwijzing naar mijnomgeving is niet voldoende om polisvoorwaarden te verstrekken

Verwijzing naar mijnomgeving is niet voldoende om polisvoorwaarden te verstrekken

De polisvoorwaarden aan een verzekerde geven gaat verder dan erop wijzen dat ze kunnen worden geraadpleegd in een mijnomgeving. Dat stelt Kifid in een klacht tegen Centraal Beheer. Die verzekeraar bleef in verzuim en moet hierdoor een deel van niet-gedekte tuinschade alsnog vergoeden.mij

Bij het telefonisch sluiten van een woonverzekering heeft Centraal Beheer de consument erop gewezen dat zij de polisvoorwaarden kan raadplegen via Mijn Centraal Beheer. Als zij ze per post wilde ontvangen, kon zij contact opnemen.

Geen protest betekent nog geen instemming

Dat is niet hoe een verzekeraar de polisvoorwaarden dient te verstrekken, oordeelt de Geschillencommissie van Kifid. De juiste wijze is ze per post toesturen. Digitale verstrekking was ook mogelijk geweest, maar alleen als de verzekering ook online was gesloten. Dat was hier niet het geval.

Dat de vrouw aan de telefoon niet heeft geprotesteerd tegen deze wijze van verstrekking, betekent niet dat er sprake is van ondubbelzinnige instemming met de voorwaarden, stelt Kifid. Dat betekent dat in een klacht tegen Centraal Beheer deze polisvoorwaarden buiten beschouwing moeten worden gelaten.

Zaagwerkzaamheden buren ruïneren tuin

In deze zaak had de vrouw 1.346 euro (1.112,50 exclusief btw) schade geclaimd aan haar tuin. De buren zaagden in mei 2019 bomen om, maar dat bleef niet zonder gevolgen. De vrouw moest struiken afvoeren (450 euro), grond verbeteren (75 euro), nieuwe planten aanschaffen (550 euro) en drie nieuwe stenen kopen (37,50 euro).

In het overzicht dat ze eind 2018 van Centraal Beheer kreeg over de verschillen tussen haar oude en nieuwe Woonverzekering staat ‘de tuin bij uw woning is standaard meeverzekerd’ en ‘hiervoor heeft u geen aparte verzekering meer nodig’. Met een beroep hierop wil de vrouw dat alle schade vergoed wordt.

Consument kon weten dat alleen roerende zaken gedekt zijn

Centraal Beheer wees de claim af omdat het schadevoorval volgens de verzekeringsvoorwaarden niet gedekt is. Kifid laat die voorwaarden dus buiten beschouwing, maar dat betekent niet automatisch dat de verzekeraar de volledige claim moet uitbetalen.

In het overzicht van eind 2018 staat namelijk ook dat ‘Uw spullen in uw huis en tuin zijn verzekerd tot maximaal € 200.000,- per voorwerp’. Het gaat expliciet om ‘spullen’ en het product betreft een ‘inboedel’-verzekering. Daaruit blijkt volgens de Geschillencommissie duidelijk dat de polis enkel schade biedt aan roerende zaken (spullen) in de tuin.

Het afvoeren van struiken en het verbeteren van grond vallen daar niet onder. Enkel de nieuwe planten en drie stenen komen in aanmerking voor vergoeding. De Geschillencommissie veroordeelt Centraal Beheer tot betaling van 587,50 euro plus de verschuldigde btw.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.