Van natuurbranden tot tornado’s, van overstromingen tot aardbevingen: de meeste catastrofes zijn natuurrampen. Maar ook menselijk handelen kan leiden tot een catastrofe, zoals de ransomware-aanval WannaCry in 2017. Volgens Lloyd’s of Londen waren er tussen 2004 en 2017 in totaal 183 rampen die significant waren voor de markt van Lloyd’s. In 109 gevallen ging het om een natuurramp. De overige 74 gevallen waren veroorzaakt door mensen.
Catastrofe met schade
Een catastrofe wordt onder andere gekenmerkt door de grote schade. In 2017 waren er wereldwijd 31 catastrofes met een schade van minstens 1 miljard USD. Het totale verlies van alle catastrofes in dat jaar was 353 miljard USD. Overigens was slechts 134 miljard USD (38%) daarvan verzekerd.
Effectief catastroferisicomanagement begint bij het in kaart brengen van de soorten catastrofes waaraan een onderneming is blootgesteld, en het berekenen van de te verwachten schade. Door de lage frequentie en hoge onzekerheid zijn de meer traditionele voorspellingsmethodes, die steunen op historische schadestatistieken, minder bruikbaar. Daarom wordt bij het berekenen van catastroferisico’s gebruik gemaakt van catastrofemodellen, die de waarschijnlijke frequentie en ernst van toekomstige events proberen te kwantificeren en kwalificeren. Met behulp van deze modellen kan de onzekerheid beter geparametriseerd worden.
Componenten catastrofemodel
Een catastrofemodel bestaat uit verschillende componenten:
- De ‘hazard’ of risicomodule, voor het prognosticeren van toekomstige gebeurtenissen en het calculeren van de ernst daarvan
- De ‘vulnerability’ of kwetsbaarheidsmodule, voor het ramen van de schade
- De financiële module, voor het berekenen van het verzekerde verlies
- De ‘exposure’ informatie
- De polisvoorwaarden
Al deze componenten samen leveren een rampenmodel op, dat honderdduizenden gebeurtenissen vergelijkt met de ingevoerde gegevens, om te bepalen welke gebeurtenissen verliezen kunnen veroorzaken. Zo kan een organisatie berekenen hoe groot de potentiële gemiddelde jaarlijkse schade door catastrofes kan zijn en welke invloed bijvoorbeeld klimaatverandering heeft. Zo kan ook berekend worden welke impact 30 cm zeespiegelstijging in de komende 20 jaar zal hebben op de stormvloedschade voor specifieke locaties.
Modellering biedt een organisatie dus meer inzicht in het risico, zodat het beter kan bepalen welk risiconiveau het wil aanvaarden. Er bestaan vele modellen voor specifieke risico’s, zoals overstromingen, natuurbranden en vulkaanuitbarstingen. Ook nieuwe risico’s, zoals cyber, worden opgenomen in de modellen met aspecten zoals supply chain en aansprakelijkheid.
Met de toename van de rekenkracht kunnen modellen bovendien steeds complexere atmosferische, multimodel- en multivariantanalyses maken.
Toekomst van catastroferisicomanagement
Thema's zoals cyber, klimaatverandering en bevolkingsgroei leiden tot grote veranderingen in het catastroferisicolandschap: door deze ontwikkelingen nemen de onvoorspelbaarheid, frequentie, complexiteit en ernst van gebeurtenissen sterk toe. Dit zal tot nieuwe problemen, maar ook tot nieuwe verzekeringsoplossingen leiden. En het zal de noodzaak tot modellering alleen maar groter maken.
Dit is een partnerbijdrage van Chubb. Bekijk hier een volledig overzicht van hun partnerberichten.