De vrouw startte zowel een zaak tegen verzekeraar ABN Amro als tegen de financiële instelling als adviseur. In beide gevallen werd ze in het ongelijk gesteld. De geschillencommissie meent dat de 50-jarige vrouw zelf aan haar adviseur om opheldering had kunnen vragen wanneer ze de betekenis niet kent van een begrip.
Verzekering keert tot 2019 uit
De vrouw sloot in 1999 een hypotheek af met daaraan gekoppeld een beleggingsverzekering die tot uitkering zou komen wanneer ze arbeidsongeschikt zou raken. De hypotheek heeft een looptijd van dertig jaar; die van de beleggingsverzekering twintig jaar. De vrouw, die in 2005 arbeidsongeschikt werd, stelt dat ze altijd de intentie heeft gehad dat de looptijd van de hypotheek en de beleggingsverzekering overeen kwamen.
Uitkeringsspecificatie vermeldt foute datum
Op het aanvraagformulier is uitgegaan van een looptijd van twintig jaar; ook staat op een polisblad een einddatum in 2019 genoemd. De vrouw ging er echter vanuit dat ze tot eind augustus 2029 een uitkering zou krijgen, omdat al sinds 2005 op de uitkeringsspecificatie als einddatum 25 augustus 2029 staat vermeld. “Onzorgvuldig”, oordeelt de geschillencommissie van Kifid in haar bindende advies in de zaak tegen de verzekeraar over het noemen van een verkeerde datum op de uitkeringsspecificaties. “Consument mocht er in de gegeven omstandigheden niet op vertrouwen dat de einddatum anders is dan bij de totstandkoming van de verzekering overeengekomen is. Verzekeraar heeft immers geen aanleiding gegeven om te veronderstellen dat de dekking bij arbeidsongeschiktheid tijdens de looptijd van de verzekering ten voordele van consument is gewijzigd.”
Adviseur is niet tekortgeschoten
Ook vindt Kifid dat de adviseur niet tekort is geschoten in zijn zorgplicht. De tekst op het aanvraagformulier voor de verzekering was voldoende duidelijk. “Consument had uit de context behoren te begrijpen dat de tekst Einddatum A.O. -rente ziet op de einddatum van de arbeidsongeschiktheidsdekking. Voor zover deze term niet duidelijk was, had het op haar weg gelegen om adviseur om opheldering te vragen”, aldus de commissie in haar eveneens bindende uitspraak in de zaak tegen de adviseur.
Polisbladen zijn erg duidelijk
De commissie wijst ook nog eens op twee in 2000 verstrekte polisbladen, waarop “in niet mis te verstane bewoordingen kenbaar wordt gemaakt dat de einddatum van de arbeidsongeschiktheidsdekking in 2019 lag. Daarom stelt de commissie vast dat het de intentie van consument bij het afsluiten van de verzekering was om de arbeidsongeschiktheidsdekking in 2019 te laten eindigen.”
Looptijd was niet meer aan te passen
De vrouw meende dat de adviseur heeft verzuimd bij haar te informeren of de arbeidsongeschiktheidsdekking op de verzekering nog aansloot op haar wensen. De adviseur heeft daar niet naar gevraagd tijdens diverse contactmomenten in onder meer 2007 en 2012, omdat de vrouw al sinds 2005 arbeidsongeschikt is en het vanaf het moment dat de verzekering tot uitkering komt niet meer mogelijk is de looptijd aan te passen.
Duiding bij uitspraken in de am:kifid-uitsprakenbank
In de am:kifid-uitsprakenbank voorzien advocaten van drie kantoren de Kifid-uitspraken die op am:web zijn gepubliceerd van een juridische toelichting. Dat kan een duiding zijn van het vonnis, of een praktijkles die eruit getrokken kan worden. De database wordt wekelijks aangevuld met nieuwe uitspraken plus duidingen. Ga naar Kifiduitspraken.amweb.nl