In de offertes hebben Achmea en NN de klanten erop gewezen dat ze met hun pensioenvermogen ook elders een uitkering kunnen aankopen. De consumenten hebben er niet voor gekozen om te shoppen, maar hebben de aanbieding van hun verzekeraar geaccepteerd. Bij Kifid klagen ze over de hoogte van de uitkering en de berekening waarop de uitkering tot stand is gekomen. De NN-klant vindt bovendien dat zijn verzekeraar te hoge kosten in rekening brengt.
Positiever voorgespiegeld
Volgens de geschillencommissie komt het steeds vaker voor dat consumenten met een beschikbare premieregeling klagen over de hoogte van het pensioen. In de tijd dat de regelingen werden afgesloten, waren de verwachtingen over de uitkomst veelal positiever dan de realiteit nu is.
Teleurstelling
“De hogere levensverwachting en de aanhoudend lage rente werken in de huidige tijd bij aankoop van een levenslang ouderdomspensioen negatief uit. Het is tot op zekere hoogte een breder maatschappelijk probleem en een economische werkelijkheid, waar de Geschillencommissie niet omheen kan”, schrijft Kifid in een persbericht over de twee zaken die vandaag zijn gepubliceerd. De commissie kan de teleurstelling begrijpen, maar noemt de gang van zaken inherent aan DC-regelingen.
Eigen uitgangspunten
Kifid benadrukt ook dat het de consumenten vrij stond om elders een pensioenuitkering aan te kopen. “Anders dan bij een pensioen gebaseerd op een middelloon- of eindloonregeling, kunnen deze consumenten bij meerdere verzekeraars een offerte opvragen en op die manier kiezen voor een verzekeraar met het voor hen meest gunstige pensioen. Hiertegenover staat de vrijheid van de verzekeraar om een aanbod te doen op basis van door hemzelf vastgestelde tarieven en uitgangspunten.”
Levensverwachting
De verzekeraars zijn dus niet gehouden aan de levensverwachtingen zoals die gepubliceerd worden door het CBS of het Actuarieel Genootschap. Van het tekortschieten door NN of Achmea is volgens Kifid dus geen sprake.