Aegon wijst met kalender in de hand onterecht annuleringsclaim af

Aegon wijst met kalender in de hand onterecht annuleringsclaim af

Een nieuwe annuleringsverzekering bij Aegon is geldig voor reizen die niet langer dan zeven dagen voor het afsluiten van de verzekering geboekt zijn. Dat is een oud zeer-clausule. Toen de echtgenote van een Aegon-klant haar enkel brak, moesten zij een reis naar Spanje annuleren. De claim werd afgewezen omdat de verzekeraar vond dat er niet zeven, maar tien dagen tussen boeken en verzekeren zat. Kifid floot Aegon terug.

De klant stuurde op 9 september een aanvraag voor een reservering van een appartement. Op 12 september krijgt de klant een mail terug met de bevestiging van de verhuurder. Een dag later doet hij een aanbetaling waarmee de boeking definitief wordt. Op 19 september vraagt de klant online een doorlopende reis- en annuleringsverzekering aan bij Aegon, die per 1 oktober ingaat.

Ingang of aanvraag?

Als de vrouw haar enkel breekt (datum onbekend), wijst Aegon de schade af. De verzekeraar is van mening dat er tussen boeking en verzekering 21 dagen zat, in plaats van de maximale 7. Aegon rekent van het moment van reserveringsaanvraag (9 september) tot de ingangsdatum van de polis (1 oktober). In een mail schrijft Aegon aan de klant: “De ingangsdatum van uw polis 1-10-2018 is de datum waarop uw polis is afgesloten. De aanvraagdatum is niet de datum wanneer het pakket is ingegaan. Hierdoor zullen wij in uw annuleringsclaim geen uitkering verstrekken.”

Bijgesteld

In een brief die de klant een week later krijgt, is de redenering al iets bijgesteld. Aegon gaat niet meer uit van 1 oktober als verzekeringsdatum, maar 19 september, de datum van de aanvraag. Dat zijn echter nog steeds 12 dagen en dus concludeert de verzekeraar dat er nog steeds geen dekking is voor de claim van 740 euro. Dat de boeking pas definitief was bij de eerste aanbetaling doet volgens Aegon niet ter zake. Volgens de Van Dale wordt boeking gedefinieerd als reservering, dus is de datum van 9 september leidend.

Niet taalkundig

Volgens Kifid is de vraag wanneer de boeking heeft plaatsgevonden echter geen taalkundige kwestie, maar een juridische. Kifid gaat daarom uit van het Nederlands contractenrecht. “Uitgaande van artikel 6:217 Burgerlijk Wetboek waarin is bepaald dat een overeenkomst door aanbod en de aanvaarding daarvan tot stand komt, moet worden aangenomen dat de huurovereenkomst met betrekking tot het appartement in Spanje op 12 september 2018 tot stand is gekomen”, schrijft Kifid.

Tussen 12 september en 19 september zitten 7 dagen. Daaruit concludeert de geschillencommissie dat aan alle voorwaarden is voldaan. Aegon moet de schade alsnog betalen. De uitspraak is bindend.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.