'Vertrouw niemand die zichzelf een blockchainexpert noemt.'

'Vertrouw niemand die zichzelf een blockchainexpert noemt.'

Blockchain biedt veel kansen, maar brengt ook risico's met zich mee, bijvoorbeeld op fouten en mislukte experimenten. Rutger van Zuidam, oprichter van Odyssey (voorheen DutchChain), heeft in zes jaar pionierswerk met zijn ondernemingen in blockchain en cryptomunten veel lessen geleerd. Hij deelde die tijdens het Chubb Benelux Risk Forum 2018, het jaarlijkse event van Chubb voor risk managers in de Benelux.

“Vertrouw niemand die zichzelf een blockchainexpert noemt,” trapte hij zijn presentatie af. “Hoe meer je over blockchain ontdekt, hoe meer je je realiseert dat je niks weet.” Van Zuidam noemt zichzelf dan ook geen expert in blockchain, maar een ervaren pionier.

Private key management is cruciaal

Blockchain biedt veel kansen. "Blockchain biedt je de mogelijkheid zelf je activa, data en informatie te beheren. Maar dat brengt ook risico’s met zich mee, zoals we met Bitcoin hebben gezien,” aldus Van Zuidam. Zo besloot een café in 2014 om gedurende één avond Bitcoin te aanvaarden als betaalmiddel. Toen de eigenaar zijn persoonlijke sleutel verloor, werd het pakket Bitcoin ontoegankelijk. “Als je autonoom je data en informatie wilt beheren, is private key management cruciaal.”

Blockchain maakt nieuwe diensten mogelijk

Omdat mensen de controle over hun eigen gegevens krijgen, ontstaan er allerlei kansen om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Met blockchain kan bijvoorbeeld een persoonlijk medisch dossier, of medische portemonnee, gecreëerd worden. De patiënt is eigenaar van die portemonnee en kan zelf een sleutel naar onderdelen daarvan delen met anderen. “Stel, je wilt wisselen van tandarts. Dan moet je oude tandarts jouw dossier naar jou mailen, waarna jij het doorstuurt naar je nieuwe tandarts. Met blockchain geef jij je nieuwe tandarts eenvoudigweg toegang tot het relevante deel van jouw medisch dossier. Er zijn geen kopieën meer nodig, je verandert gewoon de toegang.”

Nog veel onbeantwoorde vragen

“Alle succesvolle blockchains worden gecreëerd, beheerd en gebruikt door ecosystemen: bewegingen van organisaties en particulieren die een gezamenlijk doel hebben. Er valt echter nog veel te leren over het beheer van blockchainnetwerken: wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer een blockchainnetwerk zich vertakt na een conflict binnen het netwerk?” Het antwoord op dit soort vragen zullen we volgens Van Zuidam ontdekken naarmate we de toepasbaarheid van blockchain in onze maatschappij verder onderzoeken.

Het gaat niet om de technologie

“De meeste blockchainprojecten draaien om de technologie. Maar de focus moet liggen op het feit dat we ons anders zullen moeten organiseren,” aldus Van Zuidam. Hij stond hier ook uitgebreid bij stil tijdens zijn gezamenlijke presentatie met Constantijn van Oranje tijdens het Chubb Benelux Risk Forum.

Wat doen bedrijven die voorop lopen?

  • Van experimenteren naar bouwen
  • Publiek/private samenwerkingen
  • Startup mindset & samenwerking
  • Ze hebben ‘skin in the game’
  • Internet en de gebruikers staan centraal, niet de organisatie

Dit is een partnerbijdrage van Chubb. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van Chubb.

Zomercarnaval ging dankzij de Vereende toch door

Zomercarnaval ging dankzij de Vereende toch door

Het Zomercarnaval van Rotterdam brengt elk jaar honderdduizenden mensen op de been. Het feest is inmiddels door Unesco erkend als immaterieel erfgoed. Dit soort grote evenementen zijn echter steeds moeilijker verzekerbaar. Voor de editie 2024 van 'de grootste Caribbean streetparty van Nederland' heeft de Vereende haar vangnetrol ingezet.

Schade bij fatbike-ongeval? Zóveel kan het je kosten

Schade bij fatbike-ongeval? Zóveel kan het je kosten

In de media is de laatste tijd veel aandacht voor ongevallen met (opgevoerde) fatbikes, vaak veroorzaakt door jonge bestuurders, wat helaas tot veel leed leidt. Naast lichamelijk letsel kunnen deze ongevallen ook grote financiële gevolgen hebben voor de veroorzakers, zeker wanneer er geen aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is afgesloten. Om een beeld te geven van de mogelijke kosten van een ongeval met een fatbike of andere elektrische fiets, bespreken we hieronder vier fictieve casussen.

Porsche botst op lantaarnpaal: verzekering wijst schadeclaim af

Porsche botst op lantaarnpaal: verzekering wijst schadeclaim af

In de nacht van 21 op 22 oktober 2021 gebeurde er een opmerkelijk incident. Meneer X had een eenzijdig ongeval met zijn auto, een Porsche, toen hij de oprit van de snelweg opreed. Zijn auto botste tegen een lantaarnpaal, die vervolgens onder de auto terechtkwam. Met de hulp van twee vrachtwagenchauffeurs werd de lantaarnpaal onder de auto vandaan gehaald en langs de kant van de weg gelegd. Daarna reed meneer X in de verkeerde richting terug en parkeerde zijn auto bij het restaurant waar hij eerder die avond was geweest.

Zorginstelling Centrum Stepping Stone verzekert ex-gedetineerden via de Vereende

Zorginstelling Centrum Stepping Stone verzekert ex-gedetineerden via de Vereende

Centrum Stepping Stone zocht en vond een collectieve aansprakelijkheidsverzekering voor een specifieke groep van haar cliënten: ex-gedetineerden die tijdelijk in de zorginstelling wonen. "Goed beschouwd is dit risico prima te verzekeren."