Graafsma: 'Richting in woekerpolisdossier blijft uit'

Graafsma: 'Richting in woekerpolisdossier blijft uit'

Alsof je op een rotonde rijdt en niet weet welke afslag je neemt. Daarmee vergelijkt René Graafsma de oplossing van klachteninstituut Kifid om de 700 lopende woekerpolisdossiers de komende twee jaar geclusterd af te gaan werken. Volgens Graafsma is een snellere oplossing voorhanden maar vrezen verzekeraars vooral de opstelling van de Consumentenbond.

Eveline Ruinaard, voorzitter van de Geschillencommissie van Kifid, gaf gisteravond in de uitzending van Radar een toelichting op de manier waarop Kifid de komende tijd 700 woekerpolisklachten gaat afhandelen. De ruim 700 consumentenklachten over beleggingsverzekeringen die nog ter behandeling bij Kifid liggen, gaat het klachteninstituut gefaseerd en geclusterd per verzekeringsproduct afhandelen. Daarbij zal de Geschillencommissie de kaders volgen die de Commissie van Beroep afgelopen jaar heeft vastgesteld in vijf richtinggevende uitspraken.

Verjudificering dossier

Volgens René Graafsma, initiatiefnemer van het platform Vertrouwen Verzekerd, brengt de werkwijze van Kifid een finale oplossing in het woekerpolisdossier niet dichterbij. “Het is exemplarisch voor de enorme verjudificering die de afgelopen jaren op dit dossier heeft plaatsgevonden. Het is alsof je op een rotonde rijdt, daarbij weet je ook niet welke afslag mensen nemen. Die vaagheid blijkt ook uit het gegeven dat nauwelijks duidelijk is op grond waarvan Kifid de 700 klachten gaat classificeren.”

Brandbrief aan Tweede Kamer

Hij maakte van de gelegenheid gebruik om een brandbrief te sturen aan de Tweede Kamer waarin hij pleit voor een bredere benadering van het woekerpolisdossier. Daarmee wordt volgens hem daadwerkelijk een vertrouwensherstel in de hand gewerkt. Bovendien wijst hij erop dat de branche behalve de woekerpolissen in de toekomst mogelijk ook een zelfde gevecht wacht op pensioengebied.

Graafsma: “Ik heb de discussie van een microniveau willen trekken naar een macroniveau. Mijn platform is een soort kennisbank geworden, waarbij alle relevante partijen worden betrokken. Daarmee hoort de discussie ook veel meer op een politiek en maatschappelijk niveau thuis.”

Brede oplossing

Volgens Graafsma, die zelf nog altijd de belangen van ongeveer 250 woekerpolishouders behartigt, staan verzekeraars weldegelijk open voor een brede oplossing dan een die moet worden bevochten voor Kifid of de rechter. “Ik spreek heel veel verzekeraars en die willen allemaal zo snel mogelijk van deze kwestie af. Dat een oplossing mogelijk is, blijkt ook uit de schikking die werd getroffen in de zaak met Allianz en waarvoor ik in eerdere instantie al de weg plaveide.”

'Ambivalente houding Consumentenbond'

Dat zo’n oplossing uitblijft wijt hij aan de “ambivalente houding” van de Consumentenbond, waardoor verzekeraars volgens hem terugschrikken. “Als er, zoals door Ab Flipse en de zijnen succes wordt geboekt, is de Consumentenbond er als de kippen bij om ook dat succes te claimen. Tegelijkertijd zeggen ze er dan wel bij dat de schikking alleen maar okay is als hij voor iedereen met een woekerpolis geldt. Daar schrikken verzekeraars van terug omdat ze niet weten of ze het financieel wel trekken als een schikking algemeen verbindend wordt verklaard.”

Nieuwe Wabekenorm

De angst daarvoor is volgens Graafsma echter niet reëel. “Wie Eveline Ruinaard gisteravond goed heeft beluisterd, weet dat zij niet zit te wachten op een nieuwe Wabekenorm. Daarbij komt dan ook dat nog altijd maar een zeer beperkt aantal woekerpolishouders bereid is om in beweging te komen. Kifid heeft in mijn beleving hulp nodig, want de oplossing is al voorhanden. Op die manier kunnen we het hele dossier nog in 2018 afronden.”

Robert Paling

Robert Paling

Redacteur amweb en am:

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.