Specialistisch onderzoek
Twee dagen nadat de vrouw de kitten bij de dierenopvang heeft opgehaald, merkt ze dat hij een schrapend en hoestend geluid maakt. Ze mailt de opvang hierover met de vraag of de kat dit eerder ook al deed. De volgende dag besluit ze maar een huisdierenverzekering af te sluiten en gaat ze met de kitten naar de dierenarts. Later dat jaar wordt het dier doorverwezen naar het Medisch Centrum voor Dieren en wanneer dat niet mag baten, vindt er zelfs specialistisch onderzoek plaats. Het uiteindelijke kostenplaatje: 1.550 euro.
Wachtperiode verzekering
De vrouw besluit de schade bij Aegon te melden, waarna de verzekeraar de claim afwijst. De aandoening van de kat zou zijn ontstaan of vastgesteld in de wachtperiode van de verzekering. Zo blijkt uit de patiëntenkaart dat het huisdier al sinds kitten last heeft van hoesten en dat de klachten ook in de wachttermijn zijn behandeld. Daarmee komen de kosten niet voor vergoeding in aanmerking.
Oorzaak van de klachten
Onterecht vindt de klant, omdat de klachten van de kitten zouden zijn verdwenen tijdens het wachttermijn. Pas daarna werd het beestje weer ziek, zo luidt. Het is volgens haar niet bewezen dat de klachten die na de wachttermijn zijn ontstaan, dezelfde oorzaak hadden als de klachten die de kitten had tijdens de wachttermijn.
Geen complete genezing
Hoewel de dierenarts aan verschillende oorzaken dacht, is het volgens Kifid zeer waarschijnlijk dat de diagnose van een longontsteking al vanaf het begin de veroorzaker was van de klachten. “Van complete genezing is – anders dan de consument lijkt te veronderstellen – geen sprake geweest”, aldus de commissie. Dat de klachten tijdelijk werden onderdrukt door de antibiotica zouden een herkenbaar beeld zijn.
De vrouw moet de ziektekosten voor de kitten zelf betalen, het advies is bindend.