FreshRecruitment
Woonverzekering 15 procent duurder; Limburg grootste stijger
De premies van woonverzekeringen zijn in anderhalf jaar tijd met gemiddeld 15 procent gestegen. Dit blijkt uit gegevens van ruim een miljoen vergelijkingen via Independer.
De premies van woonverzekeringen zijn in anderhalf jaar tijd met gemiddeld 15 procent gestegen. Dit blijkt uit gegevens van ruim een miljoen vergelijkingen via Independer.
Voor de grootste verzekeraars is de Europese richtlijn CSRD al van kracht. Deze bedrijven moeten over boekjaar 2024 een duurzaamheidsrapportage in hun bestuursverslag opnemen, ook over hun ketenpartners. Hoe komen verzekeraars aan die informatie? "De sector moet vooral veel gegevens ophalen bij anderen."
Regiepartijen zoals bijBouwe, maar ook een geldverstrekker als Allianz worden kritischer in het accepteren van kredieten met een klimaatrisico. Dat stelt Uriël Ballast, chief marketing officer bij Hypotheek Visie. "Het is al heel duidelijk bij woningen met een energielabel C of lager. Wij verwachten dat hypotheekverstrekkers ook kritisch worden in het verstrekken van kredieten voor regio's waar het overstromingsrisico hoger is en regio's waar de kans op schade aan fundering een object het hoogst is."
Verduurzaming van de tuin kan schade door neerslag voorkomen. Centraal Beheer brengt onder de aandacht dat in meer dan de helft van de 342 Nederlandse gemeenten hiervoor subsidie beschikbaar is.
De duurzaamheidsregels die in hoog tempo op de verzekeringsbranche afkomen, zijn niet alleen maar een zure appel om doorheen te bijten. Ze zijn ook een kans voor verzekeraar en intermediair om zich een rol toe te eigenen. Arthur van den Hurk betrekt dit regelmatig in zijn rol als docent en bij zijn adviezen als bedrijfsjurist. AM sprak met hem over de kansen en mogelijkheden voor de verzekeraar en iedere professional die met hem samenwerkt.
De verzekeringspremies in veel Europese uiterwaarden nemen door klimaatverandering sterk toe. Door premies gevoelig te maken voor het risico van de verzekerden, worden er prikkels gegeven om risico te mijden. Dit is echter niet wenselijk, blijkt uit onderzoek van milieueconoom Max Tesselaar.
Wonen in Nederland wordt de komende jaren veel duurder omdat huizen moeten worden aangepast aan klimaatverandering, melden de hoofdeconomen van ABN Amro, ING en Rabobank in een rapport.
Verzekeraars hebben hun handen vol aan de gevolgen van de wateroverlast van de afgelopen weken. De zeer hoge waterstanden en plaatselijke overstromingen leidden tot schade aan huizen en woonboten. In Maastricht beschadigde een op drift geraakte woonboot een brug zodanig dat instortingsgevaar dreigde. Bij intermediair De Woonbootspecialist in Amsterdam hebben ze vaker met het bijltje gehakt.
Verzekeraars hebben vorig jaar 95 miljard dollar moeten uitkeren als gevolg van schade door natuurrampen. Dat meldt herverzekeraar Munich Re op basis van een marktanalyse. Dat bedrag is lager dan de 125 miljard dollar in 2022, maar is nog altijd bovengemiddeld hoog. Met name zware stormen in Noord-Amerika en Europa leken volgens Munich Re "verwoestender dan ooit".
Achmea streeft naar een klimaatneutrale verzekeringsportefeuille per 2050. Hoe dit in de praktijk uitpakt staat in het Klimaat Transitieplan dat de verzekeraar publiek heeft gemaakt. Zes vragen over de energietransitie van een grote verzekeringsmaatschappij.